România viitorului, împărțită în două: a celor cu și fără pensie

România viitorului, împărțită în două: a celor cu și fără pensie

Între 30 și 50% din conturile de pensii private obligatorii ale românilor care au acum maxim 40 – 50 de ani nu mai sunt alimentate de contribuții. Deși au conturile deschise cu ceva timp în urmă, angajatorul a încetat la un moment dat să le achite contribuția. Sau, angajatul, care își plătea singur contribuția, a încetat să o facă.

De foarte multe ori este vorba de români pentru care angajatorii nu virează nici contribuțiile sistemul de asigurări sociale (pensia de stat) în condițiile în care contul de pensie privată este alimentat de abia după ce s-a achitat CAS-ul.

Reprezentanții fondurilor de pensii private spun că, pentru aceste conturi, odată ce au devenit inactive, nu se mai reia plata contribuțiilor. Prin urmare, sunt români pentru care nu se plătește contribuție nici pentru pensia de stat, nici pentru cea privată. Îi găsim în toate domeniile în care afacerile suferă și profiturile sunt o raritate.

De celalaltă parte, sunt domeniile  profitabile unde și beneficiile sunt pe măsură. Pe lângă pensie obligatorie, unii angajatori au început să ofere salariaților și pensii facultative, ceea ce înseamnă că, la bătrânețe, ei își vor putea asigura aproximativ aceleași condiții de trai pe care le au ca salariați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primilor le rămâne alternativa bătrânilor din ziua de azi: să fie susținuți de copii, să muncească până nu mai pot, să ducă o bătrânețe sărăcă. Adica România viitorului va fi aceeași cu Romania de acum. Cine are inspiratia de a schimba paradigma printr-o reformă fiscală, prin educarea romanilor etc.?