Virgil Popescu a precizat că ordonanța pe energie a României a fost trimisă Comisiei Europene pentru dezbatere, urmând ca săptămâna aceasta să aibă loc discuții pe această temă. De asemenea, ministrul energiei va propune la Buxelles decuplarea prețului gazului natural de prețul energiei electrice, precum și suspendarea derivatelor.
În cadrul unui inetrviu, ministrul energiei a explicat că săptămâna aceasta, pe 9 septembrie, ordonanța pe energie va fi discutată de Comisia Europeană. Tot acolo, România va propune atât decuplarea prețului gazului natural de prețul energiei electrice, cât și suspendarea derivatelor.
Potrivit declarațiilor ministrului, se dorește decuplarea prețului gazului natural de prețul energiei electrice, deoarece „un gaz scump, duce la energie electrică scumpă, care trage toată piața”.
De asemenea, el a precizat că derivatele reprezintă niște produse financiare pe care anumiți traderi și operatori din piață, împreună cu anumiți producători le fac și „joacă ca pe niște burse externe”. Aceste produse derivate vor duce la creșterea prețului pieței, iar ele pot dăuna, de aceea se dorește suspendarea lor.
Făcând referire la speculațiile potrivit cărora noua ordonanța contravine unor prevederi europene, Virgil Popescu a explicat că nu trebuie să vorbim de o asemenea încălcare a legislației, fiind mult prea mult.
Necesarul de gaze naturale al României crește
Virgil Popescu a mai ținut să menționeze faptul că România a reușit ca până la momentul actual să depășească cifra de la 1 noiembrie anul trecut. Astfel, avem înmagazinate gaze naturale în proporție de 75,6%. În plus, anul acesta România va avea cu certitudine peste 80% din necesarul de gaze.
Săptămâna trecută ministrul energiei anunța că țara noastră are asigurat un necesar de 73%.
Ordonanța pe energie a României
După ce săptămâna trecută a fost publicată Ordonanța de Urgență pentru compensarea facturilor la energie, mai multe voci au contestat actul realizat de Guvern. El a ținut să precizeze că „anumite interese de grup par a deveni promovate intens după adoptarea Ordonanței de Urgență care protejează românii și economia noastră de creșterea prețurilor energiei electrice și ale gazelor naturale”.
El a mai adăugat că prin noul pachet de măsuri populația este protejata pentru încă un an de zile, adică până la 31 august 2023. În același timp, instituțiile publice, spitalele, școlile, furnizorii de servicii sociale, IMM- urile, industria alimentară sunt și ele protejate la rândul lor. Popescu a oferit explicații și despre bugetul României care este, de asemenea, protejat.