România va importa peste 3 miliarde metri cubi de gaz

Terminalul de gaz natural lichefiat (LNG) pe care autorităţile române vor să-l construiască la Constanţa va avea o capacitate de 3-4 miliarde metri cubi pe an, a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian.

Romgaz şi Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare au semnat, ieri, un acord prin care producătorul de gaze a primit un grant de 1,06 milioane dolari pentru finanţarea studiului de fezabilitate al terminalului, care ar putea fi funcţional din 2015.   În prezent, România importă din Rusia circa 6 miliarde metri cubi de gaze, aproximativ o treime din consumul naţional. Potrivit reprezentanţilor Romgaz, deşi capacitatea terminalului va depăşi jumătate din cantitatea de gaze importată în prezent, punerea lui în funcţiune nu va duce la diminuarea importurilor, ci va diversifica sursa de provenienţă. „Zăcăminte mari nu mai sunt, iar importurile vor creşte în fiecare an“, a arătat directorul general al producătorului de gaze, Francisc Toth. Potrivit strategiei energetice, rezervele de gaze ale României se vor epuiza în circa 15 ani. Romgaz va produce electricitate

Toth a mai spus că pe lista potenţialilor furnizori ai gazului lichefiat va fi inclus Qatarul, cel mai mare exportator de LNG, şi zone precum Africa de Nord, Arabia Saudită şi Orientul Mijlociu.

Investiţia totală s-ar putea ridica la 2 miliarde euro, însă o valoare exactă va fi cunoscută abia în 2010. „Romgaz are capacitatea de a susţine acest proiect, însă vom merge pe varianta parteneriatului cu altă companie“, a spus oficialul.

De asemenea, Toth a afirmat că Romgaz va insera, în bugetul de anul viitor, investiţii în vederea producerii de electricitate. „Suntem în discuţii cu companii străine pentru investiţii greenfield în termocentrale, pentru a valorifica mai bine gazele pe care le producem“, a spus Toth. Acesta a dezvăluit intenţia Romgaz de a se implica în proiecte precum centrala Elcen de la Fântânele, de 300 MW, o termocentrală de 250 MW în Ardeal, precum şi alte centrale mai mici, în jurul zăcămintelor de gaze.