Romania va ajunge la nivelul Europei de Vest din punct de vedere economic in 40-50 de ani, estimeaza un studiu al University of California (UCLA), citat de "Magyar Hirlap".
Acum doua luni, Theodor Stolojan facea o prognoza mai optimista, estima ca Romania va incheia perioada postaderare si va atinge nivelul de dezvoltare economica al Europei Occidentale peste 25-30 de ani.
Chiar daca tarile estice ce fac parte din Uniunea Europeana sunt pe cale de a ajunge nivelul de trai al statelor vest-europene, aceste noi membre UE mai au un drum lung de parcurs in acest sens, estimeaza studiul UCLA. Ungaria ar urma sa atinga nivelul din Europa de Vest in 30-35 de ani, iar Republica Ceha in 25 de ani.
Extremele sunt, in acest sens, Slovenia si Bulgaria. Slovenia are nevoie de numai cinci ani pentru a ajunge din urma tarile vestice, prognozeaza studiul specialistilor americani, iar Bulgaria va avea nevoie de 100 de ani pentru a elimina decalajul economic fata de Europa occidentala.
240 de miliarde de dolari capital strain
Din anul 1989 incoace, capitalul atras de tarile Europei Centrale si de Est s-a ridicat la 240 miliarde dolari. In prezent, productivitatea Ungariei este de 60% din media productivitatii UE, in timp ce Romania se situeaza la 35%-36%. Potrivit Planului National de Dezvoltare, productivitatea ar urma sa atinga in Romania cifra de 55% din cea medie a UE, in anul 2015, la o rata medie de crestere economica de 5,5%.
La inceputul anilor 1990, salariile din tarile central si est-europene se situau la 7% fata de nivelul veniturilor salariale din Germania sau Austria. La ora actuala, media salariilor din aceste tari sunt situeaza la 20% din salariul mediu din Germania sau Austria.
In ceea ce priveste diferentele structurii economice, studiul indica faptul ca in tarile membre ale vechii UE (UE15), angajatii din firmele mici si mijlocii reprezinta jumatate din totalul fortei de munca in timp ce intr-o tara precum Ungaria aceasta proportie este de 20%, si de 10% in alte tari central si est-europene.