România, umilită de mari țări europene? Ce țări refuză organizarea alegerilor de la noi?
- Alexandru Toader
- 12 septembrie 2020, 17:39
Mai multe state europene cer României să nu organizeze alegeri pe teritoriul lor.
Marea Bitanie, Spania și Italia au solicitat României că ar fi mai bine ca românii stabiliți pe teritoriile lor să nu voteze fizic, ci doar prin corespondență. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie.
Anul trecut, circa 30.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale, însă ar putea să nu mai repete acest gest de această dată, după măsura de vot solicitată de Marea Britanie, Spania și Italia. Un alt aspect neplăcut este acela că termenul pentru înscrierea la votul prin corespondență expiră săptămâna viitoare.
„Avem în acest moment o inițiativă legislativă trecută de Senat în care este prevăzută prelungirea înscrierii la data de 21 septembrie până pe 21 octombrie. Singura procedură, într-adevăr, se pare că la alegeri va fi votul prin corespondență ca procedură sigură prin care cetățenii își vor putea exercita dreptul de vot deoarece multe state și de la nivelul Uniunii Europene, dar și din afara spațiului european vor interzice înființarea de secții de votare în afara misiunilor diplomatice, cât și în interiorul acestora”, a spus președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Burică, la Antena 3.
MAE recomandă românilor din Diaspora să voteze prin corespondență
Până la acest moment, conform informațiilor primite de la misiunile diplomatice, cele mai multe state permit organizarea de secții de votare, cu respectarea unor măsuri stricte: purtarea măștilor de protecție de către participanții la procesul electoral (alegători și membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare), dezinfectarea periodică a mâinilor, păstrarea distanței fizice recomandate sau instalarea unor panouri de protecție, amplasarea în localul de vot a recipientelor cu dezinfectant, dezinfectarea periodică a suprafețelor din localul de vot.
Aceste recomandări sunt în vigoare la această dată și, potrivit informărilor transmise de cele mai multe autorități străine, nu poate fi exclusă situația ca, în funcție de evoluția pandemiei, ele să fie revizuite, inclusiv înăsprite.
Există țări în care, potrivit reglementărilor în vigoare, trebuie limitat și numărul de persoane care pot participa la un eveniment public, cum este deja cazul în Marea Britanie, Luxemburg sau Belgia, ceea ce ar putea crea dificultăți în desfășurarea în parametri optimi a procesului de votare. De altfel, în acest context, sunt state (Regatul Unit, Olanda) care au ”recomandat ferm” utilizarea exclusivă a votului prin corespondență.
Conform răspunsurilor comunicate până la această dată de autoritățile din statele în care România are reprezentare diplomatică, în conformitate cu măsurile dispuse în contextul pandemic actual la nivelul fiecărei țări, autoritățile din Malta și Nigeria au informat că nu vor permite organizarea de secții de votare pe teritoriul lor, nici la sediile misiunilor diplomatice, nici în alte locații.
În alte state există în vigoare, la această dată, restricții de circulație în ziua de duminică (Peru), ceea ce poate afecta organizarea votului la secție într-o astfel de zi. De asemenea, există state unde, în mod tradițional, autoritățile nu permit organizarea de secții de votare decât în sediile misiunilor (ambasade sau consulate), de exemplu Canada.
Întrucât evoluția pandemiei la nivel global este fluidă și incertă, așa cum menționam mai devreme, nu poate fi exclusă varianta ca unele state, dacă se vor confrunta cu o creștere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, să adopte măsuri restrictive care vor afecta organizarea secțiilor de votare.
De aceea, pentru a evita situația în care, din cauza restricțiilor impuse de autoritățile altor state cu privire la organizarea de secții de votare, cetățenii români s-ar putea confrunta cu dificultăți importante în a-și exercita dreptul de vot la secție, MAE reiterează recomandarea ca alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate să se înregistreze pentru a vota prin corespondență, pe platforma https://www.votstrainatate.ro/.