România a redus importurile de gaze rusești de la 35%, în urmă cu câţiva ani, la 9 - 10% anul acesta, iar pentru noiembrie 2014 procentul stabilit este de 2% gaz de import, a spus Niculae Havrileţ, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.
„Pentru luna noiembrie, am stabilit un procent de import de 2%, în condiţiile în care, în alți ani, luna noiembrie avea procente de import de la 20% la 40%. Este o scădere extraordinar de mare a dependenţei de import, lucru benefic pentru că, altfel, această liberalizare pe care a făcut-o pe piaţa internă ar fi majorat extrem de mult preţul final"", a explicat Havrileț, citat de Agerpres.
Primul efect al procesului de liberalizare în domeniul gazelor a fost că „România a plătit, anul trecut, cu două miliarde de dolari mai puţin factura externă pentru gazele de import decât în anii precedenţi", a mai spus preşedintele ANRE.
Noul calendar de liberalizare a pieței
Guvernul a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, două hotărâri privind programul de iarnă în domeniul energetic şi noul calendar de liberalizare a pieţei gazelor.
Executivul a decis menţinerea preţurilor gazelor naturale din producţia internă (atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei non-casnici) la nivelurile stabilite pentru 1 iulie 2014.
Comisia Europeană şi Banca Mondială au fost de acord cu amânarea liberalizării pieţei gazelor pentru consumatorii casnici şi cu termenele propuse de partea română.