România tavanului bine căzut în capul copiilor

Sursa foto: Arhiva EVZ

O întâmplare, după părerea mea de o gravitate deosebită, a trecut aproape neobservată. O ştire oarecare, pasată repede printre ştirile care îţi ridică părul măciucă: despre război, despre Putin care vrea să ne atace şi posibilitatea de a se reintroduce armata obligatorie.

Miercuri, tavanul fals al şcolii din satul Alămor, comuna Loamneş, judeţul Sibiu a căzut în timpul orelor în capul elevilor care se aflau în clasă. Într-o şcoală a statului, de care statul trebuie să se îngrijească, a căzut tavanul peste nişte copii care veniseră la şcoală să înveţe carte. Au primit de la stat, în loc de învăţătură de carte, un tavan în cap.

Din fericire, nu au existat morţi, aşa cum s-a întâmplat la Odorheiul Secuiesc de curând, când s-a prăbuşit peretele internatului peste elevi. Un mort şi trei răniţi. De răspuns, deocamdată nu a răspuns nimeni pentru această tragedie. Ca de fiecare dată, se face o anchetă, se cercetează, se verifică, se mai cercetază o dată, se mai verifică încă o dată, până ce faptele ori se prescriu, ori nu-şi mai aduce aminte nimeni de dosar, în afară de părinţii copilului mort şi cei ai răniţilor.

La Loamneş, patru copii au fost „doar” răniţi. Au fost transportaţi la spitalul din Sibiu. Trei dintre ei au avut răni uşoare şi au plecat seara acasă. Doar un singur elev a rămas internat.

Bine că n-a murit nimeni!

Şi dacă tot nu au fost morţi, şi nici răniţi grav, nu are rost să ne batem capul. Cu nişte copii din Loamneş, care s-au dus la şcoală să înveţe carte şi au primit un tavan în cap. Nu se pune problema să răspundă cineva, nicidecum despre vreo demisie. A căzut tavanul peste copiii aflaţi la ore. Ei şi? Bine că nu a murit nimeni.

Ne-a mai ferit Dumnezeu o dată de o nenorocire, aşa cum a mai făcut-o în mai multe rânduri, pentru că şcoala din Loamneş nu este singura unde s-a prăbuşit tavanul. În alte locuri, au căzut bucăţi mari de tencuială, care sigur ar fi omorât copii. Ne-a ajutat Dumnezeu şi s-au întâmplat când ori era vacanţă, ori era week-end şi copiii nu erau în clasa care putea să îi ucidă. Bine că se ocupă Dumnezeu de integritatea copiilor care merg la şcoală. Că responsabilii de aici, de pe pământ, sunt praf.

Găurica din streașină

Dinspre Ministerul Învăţământului, nicio adiere. Doamna ministru este ocupată cu lucruri mult mai importante, cum ar fi: România educată. Dar cu astfel de atitudini ale ministerului ne-am obişnuit.

Halucinante mi se par explicaţiile pe care le-au dat autorităţile locale. I-auziţi şi vă cruciţi, dacă tot numai bunul Dumnezeu mai are grijă de integritatea copiilor care merg la şcoală.

„Singura explicaţie îi vântul şi curentul care s-a produs prin deschiderea geamurilor şi a uşii. Şi într-adevăr în streaşină, ne-am uitat acum foarte atenţi, şi într-o parte şi în cealaltă în dreptul acestei săli de clasă, e o găurică acolo în streaşină. Şi probabil, prin acele două găuri, şi pe o parte şi pe cealaltă, s-a făcut un curent, uşile deschise, geamurile deschise şi în acelaşi timp am văzut că erau foarte multe excremente de porumbei”, zice Maria Greavu, primarul comunei, citată de Agerpres.

Aşadar, conform primăriţei din Loamneş, nu instituţia pe care o conduce şi care are în administrare şcoala este vinovată, nu nepăsarea că trecuseră cei doi ani de garanţie pentru lucrare şi tavanul nu mai era sigur şi se putea prăbuşi, ceea ce s-a şi întâmplat, ci vina o poartă vântul, care a bătut prin nişte găurici şi a făcut curent, plus porumbeii care, cu greutatea lor fantastică, au presat asupra tavanului.

Primarul, porumbeii și copiii care trântesc ușa

Dar asta nu e tot. Doamna primar a mai găsit doi vinovaţi: uşa de la clasă şi chiar copiii. Dintre care patru au şi fost răniţi. Să ne mai crucim încă o dată. Zice doamna primar Maria Greavu:

„Cred că şi copiii au trântit uşa, pentru că este o clasă cu care am avut o grămadă de probleme. Mai trânteau uşa, geamurile"

Pentru că ne aflăm în judeţul Sibiu, cu siguranţă doamna primar, căreia poate să-i nască mintea asemenea inepţii, un tavan căzut peste copii din cauza greutăţii porumbeilor, a vântului care se încăpăţâna să bată şi a elevilor care, obrăznicături mici ce sunt, trântesc uşa şi lasă geamurile deschise, plus cele două găurici prin care se face curent, doamna Maria Greavu este un politician din generaţia lucrului bine făcut.

Atât de bine făcut, încât cade în cap.