România, ţara cu cea mai mare "vacanţă mare"

Frecvenţa vacanţelor în timpul anului şcolar şi pauza de trei luni din timpul verii îi derutează pe elevi, susţin specialiştii în educaţie.

După trei luni de vacanţă cu soare mult, zburdat pe maidan şi bătut mingea, literele şi cifrele buchisite în multe zile de şcoală rămân o amintire înceţoşată. Nici celelalte cunoştinţe dobândite cu manualul în faţă nu mai sunt proaspete.

După 15 septembrie, ziua în care peste 3 milioane de elevi români se întorc la şcoală, mulţi dascăli simt că trebuie să o ia de la capăt, pentru că elevii au mintea prea relaxată şi eliberată de informaţiile dobândite cu câteva luni înainte. E drept că cei mici încep să-şi intre în ritm într-o lună şi jumătate, chiar la timp pentru o nouă vacanţă, de o săptămână.

Gândită, de fapt, ca o săptămână în care ţâncii din clasele I-IV să participe la activităţi extracurriculare, în dulcele stil românesc, şi această minivacanţă a devenit un repaus în toată regula. Iernile destul de grele închid şi ele în fiecare an câteva şcoli. Cât despre pauzele pentru sărbători, acestea se iau în permanenţă după regula inamovibilă "minoritatea se supune majorităţii", ignorându-se faptul că există şi români de altă religie.

Toate aceste inadvertenţe din calendarul şcolar le-au dat de gândit politicienilor. Cel care are însă ultimul cuvânt este ministrul Daniel Funeriu, care poate rezolva toate problemele printr-un ordin. Puţin probabil să facă însă acest lucru în anul şcolar 2011-2012.

Semnale pentru schimbare

Asta, deşi România se numără printre ţările care au cea mai mare "vacanţă mare" din Europa. E adevărat că şi Italia are o vacanţă de 12-13 săptămâni, dar trebuie menţionat că elevii din Peninsulă stau la şcoală şi sâmbăta. Noi însă începem şcoala târziu şi o încheiem devreme.

Şi, dacă înainte de ’89 elevii reveneau în bănci în jurul datei de 15 septembrie, acest lucru se datora faptului că atunci cartofii erau numai buni de scos la suprafaţă şi porumbul numai bun de tăiat. Cu toate că practica agricolă a rămas o amintire, noi moştenim un calendar şcolar ciopârţit de schimbări şi care nu se mai pliază pe realităţile actuale.

Oficialii Ministerului Educaţiei au susţinut că sunt deschişi unei dezbateri pe această temă. "Ministerul Educaţiei a primit semnale dinspre cadrele didactice, dinspre părinţi, dinspre elevi: că vacanţele n-ar fi tocmai bine gândite, că nu se ţine cont de curba de efort pe care trebuie s-o parcurgă elevul, că nu ţinem cont de specificul sărbătorilor religioase. Noi suntem datori să le luăm spre analiză şi, la un moment dat, să tragem linie şi să luăm o decizie", a explicat secretarul de stat Oana Badea.

Între timp, ministrul Funeriu a participat la una dintre şedinţele Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor şi a punctat doar faptul că, poate, ar fi mai potrivit dacă elevii ar sta acasă când şi părinţii lor îşi iau liber de la serviciu.

Pauze mai lungi de sărbători

"O prostie mi se pare şi faptul că, indiferent de an, şcoala începe lunea. Adică, uneori copiii încep şcoala pe 13, alteori pe 14 sau pe 15 septembrie. Acest lucru nu se întâmplă în alte ţări. În plus, peste hotare, în preajma sărbătorilor importante se iau vacanţe mai lungi. La noi, copiii se întorc la şcoală mai mereu a treia zi de Paşte sau imediat după Anul Nou. Zilele acelea oricum sunt pierdute, copiii nu se concentrează ţinând cont că e sărbătoare", a punctat Adriana Săftoiu, membru în Comisia pentru Învăţământ.

De altfel, deputatul propune prelungirea vacanţei de iarnă şi scurtarea celei de vară. "E adevărat că tendinţa elevilor este de a respinge ideea. Eu am discutat cu elevii de la liceele «Matei Basarab» şi «I.L. Caragiale» şi s-au uitat lung la mine. Apoi i-am întrebat câţi vor să meargă să studieze în afară şi au ridicat mulţi mâna. Or, colegiile din Marea Britanie încep cursurile la sfârşitul lui august. De ce acolo e în regulă şi aici nu?", a argumentat Săftoiu. Potrivit deputatului, rezultatul ar ridica nivelul şcolii româneşti: profesorii ar parcurge aceeaşi materie întrun ritm mai relaxat.

Şi învăţătorii sunt nemulţumiţi de vacanţa intersemestrială a micuţilor din ciclul primar, care pare să-i scoată din ritm exact când aceştia şi-au făcut încălzirea. "Sistemul pe trimestre are mai multe avantaje decât cel pe semestre", a atras atenţia şi deputatul Victor Cristea.

Iar ministrul Daniel Funeriu a fost de acord: "Cred că este momentul să evaluăm dacă trecerea de la trimestre la semestre este soluţia potrivită, dar o evaluare făcută de experţi, pentru a nu cădea în păcatul de a schimba de dragul schimbării".

"PAUZELE LUNGI ŞI DESE..."

Şcoala românească ocupă un loc fruntaş în Uniunea Europeană la capitolul "vacanţă"