Pe termen scurt, preturile practicate de "baietii destepti" ies de la secret.
Dupa exemplul Uniunii Europene, care a adoptat la inceputul lunii ianuarie o strategie pe termen lung pentru sectorul energetic, si Romania a inceput sa lucreze la un proiect similar. Prima sedinta a comisiei care se va ocupa de politica energetica autohtona a avut loc ieri, proiectul urmand sa fie definitivat in luna mai, a declarat ieri ministrul economiei, Varujan Vosganian, urmand ca apoi sa treaca prin parlament.
Daca in UE cuvantul de ordine este cresterea utilizarii combustibililor alternativi, in paralel cu reducerea consumului energetic, in Romania se vorbeste deocamdata de masuri pe termen scurt.
Proiectele se vor axa in urmatorii doi ani pe extinderea bursei de energie si limitarea influentei "baietilor destepti", pe alinierea preturilor la cele din piata unica si pe inchiderea si ecologizarea unor mine poluante. Abia din 2008 Ministerul Economiei si-a propus sa sustina diversificarea surselor de energie regenerabila si sa mizeze pe respectarea obligatiilor de mediu.
Energie regenerabila
Ponderea segmentului nuclear in totalul productiei autohtone de energie va creste de la 9% in prezent la putin peste 30% pana in 2014, odata cu constructia si intrarea in functiune a celor trei reactoare nucleare de la Cernavoda. "Al doilea reactor este aproape gata si va fi pus in functiune pe 25 aprilie, urmand sa lucreze la capacitate maxima in luna septembrie", a mai precizat Vosganian.
Transgaz iese prima pe Bursa
Un alt obiectiv pentru urmatorii doi ani va fi listarea la Bursa a unor societati energetice, asa cum sunt Transgaz Medias - a carei evaluare va fi gata la inceputul lui martie -, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica. Potrivit ministrului economiei, listarea la Bursa va viza intre 10% si 15% din capitalul companiilor.
Scumpiri in pas cu inflatia
Pretul gazelor naturale la consumatorul final va mai creste in acest an cu pana la 8%, a mai declarat ieri ministrul economiei.
Potrivit acestuia, autoritatile locale vor incerca totusi sa limiteze cresterile preturilor la electricitate si gaze naturale pentru urmatorii ani cu maximum doua puncte procentuale peste inflatie, adica undeva la maximum 5%-6%.
Statul isi face ordine in firme
De asemenea, autoritatile intentioneaza sa urgenteze transferul termocentralelor Bucuresti, Constanta si Galati catre municipalitati si sa vanda micro-hidrocentralele aflate in proprietatea Hidroelectrica.
"Dorim sa pornim proiectul retelei de micro-hidrocentrale Tarnita-Lapustesti, pentru a putea regla sistemul energetic cu necesitatile punctuale de consum", a aratat Vosganian.
Cat despre stergerea datoriilor de 180 de milioane de euro ale Nuclearelectrica, ministrul a aratat ca decizia a fost adoptata pentru ca societatea sa poata fi listata la Bursa si pentru a putea participa la constructia reactoarelor nucleare de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda. Acestea ar trebui sa fie finalizate in 2014.
Transparenta
Preturile din contracte, la vedere
Preturile de achizitie ale contractelor de energie vor fi facute publice incepand cu 23 februarie, a mai precizat ieri Vosganian.
"Am primit de la ANRE aprobarea pentru publicarea acestor preturi, care pot fi cunoscute prin cerere pana la 23 februarie. Dupa acest moment, toate tranzactiile vor fi publice", a explicat ministrul economiei, care a mai adaugat faptul ca producatorii care vor mai incheia contracte directe - in afara platformei OPCOM - vor fi demisi. In opinia sa, masura va duce la disparitia intermediarilor si, implicit, a "baietilor destepti" din sectorul energetic.
Vosganian a mai aratat ca transparentizarea se va aplica doar contractelor bilaterale, care reprezinta acum cam 7-8%. In prezent, 40% din energie merge catre sectorul reglementat, incluzand consumatorii casnici, 30% pe contracte mostenite cu intermediarii, in timp ce 12-15% din energie se indreapta catre piata pentru ziua urmatoare.
Fara curent
Electrica face presiuni
Compania Electrica a anuntat ieri ca nu are asigurata cantitatea de energie electrica necesara consumatorilor industriali (eligibili) dupa 31 martie, data la care expira contractele pe care societatea le-a incheiat cu producatorii.
"In aceste conditii, Electrica trebuie sa se descurce pe piata libera ca oricare alt furnizor.
Aceasta nu e problema MEC", a replicat ministrul de resort, Varujan Vosganian, care a subliniat faptul ca niciunul dintre contractele distribuitorului de energie electrica nu va mai fi prelungit dupa data stabilita.
Potrivit sefului serviciului de piata concurentiala al societatii Electrica, Ioan Fecioru, compania este acum in negocieri cu un consortiu din strainatate pentru a achizitiona circa 70 MW, dupa ce negocierile pentru achizitionarea energiei de pe piata interna, prin OPCOM, au esuat pe fondul neintelegerilor legate de preturi.