România se luptă cu pojarul

Împreună cu Italia, Germania, Marea Britanie şi Elveţie, România a înregistrat 85% dintre cazurile de pojar la nivelul Europei, în 2006 şi 2007. În aceste condiţii, ultimele studii au indicat că previziunile mai vechi ale oficialilor internaţionali pe probleme de sănătate, conform cărora această boală urma să fie eradicată până în 2010, sunt imposibil de realizat.

Conform New York Times, ultima cercetare realizată la nivel european cu privire la evoluţia pojarului a indicat că între 2006-2007 numărul cazurilor de persoane cu acest virus a fost de 12.132, dintre care peste 10.000 în cele cinci ţări menţionate.

Studiul a fost realizat în 32 de state, de Euvac.net, o publicaţie online specializată pe evoluţia bolilor infecţioase. Rezultatele au indicat că România intră în topul celor care se confruntă cu cele mai multe diagnostice.

Pojarul, cunoscut şi sub numele de rujeolă, se manifestă prin apariţia pe corp a unor pete roşii, primele dintre ele localizate după urechi, după care se extind la nivelul feţei, a gâtului, toracelui, abdomenului şi a membrelor.

Perioada de incubaţie a virusului este de 10-11 zile, primele pete apărând la patru zile de la infecţie. Înainte de erupţie, persoana are febră ridicată, dureri de cap şi musculare, ochii sunt roşii şi se instalează o tuse seacă.

În afară de repaos la pat şi administrarea de lichide, pojarul nu are alt tratament. Medicii recomandă soluţii de calamină pentru a calma mâncărimea la nivelul pielii.

Persoanele care se îmbolnăvesc de pojar dezvoltă anticorpi, astfel că nu se vor mai îmbolnăvi niciodată din cauza acestui virus. Pentru a limita cât mai mult numărul cazurilor de pojar, autorităţile române au o campanie de vaccinare a copiilor. Vaccinul, ROR (rujeola-oreion-rubeola) se administrează la vârsta de 15 luni. Cu toate acestea, numărul persoanelor care dezvoltă pojar continuă să fie unul foarte ridicat.

Numărul cazurilor de deces din cauza acestei boli infecţiose sunt destul de rare. La nivelul celor 12.132 de cazuri din Europa, şapte au fost mortale.