De ce se opune Austria intrării României în Schengen. Cum influențează Rusia acest vot

Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Austria se opune din nou intrării României în Schengen în ciuda presiunilor pe care Bucureștiul le face pentru libera circulație. Mai mulți politologi spun că problema este influența rusească din zonă, acesta fiind de fapt adevăratul motiv al respingerii României.

România în Schengen. Faptul că Austria nu este în NATO, face din ea o țară neutră atunci când vine vorba de conflictul de la granițele României. Pe de altă parte, politologii români spun că foarte multe dintre afacerile austriece au capital rusesc. Deci nu este exclus ca Rusia să își dorească menținerea unei situații tensionate în zona balcanilor. Asta, mai ales în contextul războiului cu Ucraina.

Acest lucru putându-se obține inclusive cu această nouă respingere legat de aderarea la spațiul Schengen. Pe de altă parte legăturile rușilor cu politicienii austrieci sunt de notorietate, chiar dacă nu vorbim despre oameni politici care se află în acest moment la putere. Cu toate acestea anul viitor este unul electoral, așa că nu este exclusă nici ipoteza revenirii pro-rușilor la putere odată ce ar avea susținerea economică necesară pentru o campanie electorală agresivă.

România în Schengen. Susținerea legată de migrație, demontată de presa ungară și cea austriacă

Pe de altă parte susținerile austricielor potrivit cărora România este veriga slabă în accesul migranților către Europa nu par să se susțină. Acest lucru este explicat chiar de presa austriacă, ba chiar și de cea maghiară. Potrivit mai multor publicații străine, migranții preferă să treaca prin Unagria, pentru că acolo sunt mereu respinse cererile de azil. Adică migranții nu sunt înregistrați sub nicio formă. Drept urmare nu pot fi întorși în țara care le-a făcut formalitățile de primire. Așa că se stabilesc în țările unde ajung din Ungaria.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ba mai mult, presa maghiară spune că România este mult mai eficientă decât gardul de patru metri înălțat la granița cu Ungaria. Asta pentru că la noi s-au făcut investiții în camere termice și drone care să supravegheze frontieră. De altfel, presa austriacă spune că, în anul 2022, Austria a întors doar 94 de migranți în România. În 2022 principala rută de intrare a migranților în Europa a fost Serbia-Ungaria, urmată de Macedonia de Nord- Serbia, apoi Grecia Macedonia de Nord. Din România, potrivit datelor au ajuns în Europa 0,2% dintre acești migranți.