România, sancţionată pentru deficitul bugetar

Comisia Europeanã (CE) va lua măsuri disciplinare pentru depăşiera pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar, stipulat de legislaţia europeană, împotriva mai multor state, inclusiv România, a declarat azi comisarul european pentru economie şi politicã monetară, Joaquin Almunia.

În luna februarie, CE a lansat procedura de deficit excesiv împotriva unor ţări care au depăşit limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) a deficitului bugetar, prevăzută în Pactul de Creştere şi Stabilitate al Uniunii Europene. Celelalte state menţionate de Almunia ca ţinte ale măsurilor disciplinare sunt Malta, Polonia, Lituania şi Letonia, potrivit Mediafax.

CE, organul Executiv al UE, a hotărât deja sancţionarea Franţei, Irlandei, Spaniei, Greciei, Marii Britanii şi Ungariei penru depăşirea pragului de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) stipulat de Pactul de Creştere şi Stabilitate al blocului comunitar.

Prognoze pesimiste

Comisia a revizuit în scădere prognoza privind deficitul bugetar al României în 2009, de la 7,5% la 5,1% din PIB, potrivit datelor prezentate luni de Executivul Uniunii Europene.

Totodată, CE a revizuit puternic în scădere şi estimarea de deficit bugetar pentru anul următor, de la 7,9% din PIB, în prognoza din ianuarie, la 5,6%.

Comisia Europeană precizează că deficitul bugetar din 2008, de 5,4% din PIB, a fost determinat de cheltuielile realizate peste nivelul planificat, în special în ceea ce priveşte salariile bugetare şi transferurile sociale. 

CITIŢI ŞI Dăianu: asistenţă, nu admonestări România a scăpat de procedura de deficit excesiv