"Romania sa nu renunte la angajamentele sale"

Unul dintre adjunctii Condoleezzei Rice le atrage atentia politicienilor de la Bucuresti asupra "derapajelor" din politica interna si externa.

Daniel Fried, adjunctul secretarului de stat american Condoleezza Rice, a fost in Romania. El le-a transmis liderilor de la Bucuresti sa transeze criza politica, sa nu uite de angajamentele asumate in Irak si sa renunte la varianta implicarii Moscovei in jocurile politice din Romania.

EVZ: Ati facut o vizita-fulger in Romania. Cu cine v-ati intalnit? Daniel Fried: Am purtat discutii cu presedintele Basescu, cu primul-ministru Tariceanu, m-am intalnit si cu presedintele Geoana, din partea opozitiei - ce va fi insemnand si opozitia zilele acestea...

Cum ati gasit scena politica a Romaniei? Este evident ca atmosfera e foarte confuza si tensionata, dar America nu voteaza la alegerile din Romania. Insa dorim o Romanie puternica si activa, care sa priveasca la orizont si nu sa-si consume energiile. Orice solutie va exista (vizavi de criza politica - n.r.) sper ca va fi una durabila.

Ce argumente v-au prezentat cei trei lideri? Nu pot detalia asupra unor discutii private, dar cu totii ii doresc Romaniei un rol puternic in NATO, UE si in raport cu SUA. Toti trei sunt de acord ca oportunitatile care i se deschid astazi tarii nu au fost niciodata mai bune. In aceste conditii, mesajul meu a fost: „Gasiti o solutie pentru binele tarii dumneavoastra!”. Secretarul Rice e de parere ca trebuie sa avem incredere in democratia din Romania. Aceasta e o alta latura a mesajului pe care l-am adus.

Va afecta prelungirea crizei colaborarea Romaniei cu SUA?  Nu suntem aici pentru a ameninta Romania sau pentru a pune presiune asupra ei. In politica trebuie sa te astepti si la tornade. Dar daca lucrurile nu se rezolva, nu vor avea de suferit neaparat relatiile romano-americane, ci interesul Romaniei. Aveti lucruri de facut: vin fonduri europene, doriti mai multe investitii straine.

Am auzit ca ar exista oportunitati majore ca mari constructori americani de automobile sa soseasca in Romania. Astfel de investitii trebuie sa vi le doriti, pentru ca aduc un spectru larg de beneficii. Dar e necesar un climat propice, curat si transparent. Si e in sarcina guvernului sa asigure si sa mentina un astfel de climat. 

Cum ati caracteriza actualul climat?Fata de cel de acum 10 ani, mult, mult mai bun, fata de cum ar trebui sa fie, inca e mult de lucru. Dar pentru a le oferi romanilor ceea ce merita, este nevoie de un guvern functional. Si noi vrem sa vedem Romania ca o prezenta activa in lume. Sunteti membri NATO, iar NATO este activ in Kosovo, Afganistan, Irak.

Retragerea din Irak: „Putem discuta cand guvernul e stabil”

Exista o dezbatere pe aceasta tema. Unii cer retragerea din Irak. Stiu, dar asemenea subiecte nu ar trebui discutate in mijlocul unei crize politice. Sper ca eventuale decizii nu vor fi luate in contextul unui referendum pentru suspendarea presedintelui.

Intre presedinte si premier e totusi o ruptura pe aceasta tema. Nu facem parti-pris-uri. Dar, cat va exista aceasta criza, speram ca nu veti lua decizii majore si pe termen lung in materie de securitate nationala. De exemplu, par sa existe discutii si privind numarul militarilor romani care servesc in afara tarii. Sper ca aceasta discutie va fi amanata pana la limpezirea apelor.

In plus, militarii romani sunt parti importante ale unor operatiuni importante. Nu vreau sa vad Romania renuntand la angajamentele asumate, la fel cum nici dumneavoastra nu ati dori sa vedeti America renuntand la angajamentele sale, inclusiv la cele de a apara Romania.

Romania ar putea avea o problema, asadar. Tara dumneavoastra decide singura si noi ii respectam suveranitatea. Sper doar ca astfel de decizii sa nu fie luate acum. Putem discuta cand guvernul va fi stabil. 

O alta dezbatere din Romania acestor zile e constitutionalitatea suspendarii presedintelui. De zeci de ani sprijinim libertatea, democratia si suveranitatea in Europa. Curtea Constitutionala spune ceva si in parlament se voteaza altceva, dar nu e treaba noastra. Poporul roman nu a luptat ca sa intervina americanii asupra Constitutiei.

Romania, in carti pentru securizarea Europei Sa trecem la facilitatile americane din Romania. Care e ritmul?Merge foarte bine, oamenii nostri sunt incantati si nu exista plangeri.

Care va fi rolul Romaniei in aceasta parte a Europei in care SUA intentioneaza sa instaleze si scutul antiracheta? In primul rand am facut doar niste propuneri Cehiei si Poloniei, inca nu am inceput negocierile, dar ei dezbat aceasta chestiune.

Cert e ca ne confruntam cu o potentiala amenintare din partea Iranului si a altor tari. Iranul isi dezvolta propriile arme nucleare si rachete. Nu vrem sa ne trezim intr-o buna zi si sa descoperim ca Iranul e o amenintare nucleara pentru Europa si SUA.

In plus, cu aceste instalatii, SUA se pot apara ceva mai bine si pot oferi protectie Europei. Noi stim ca daca Europa nu e sigura, nici SUA nu sunt. Vrem sa discutam cu Romania in ce fel poate fi parte a acestui sistem si chiar sa abordam subiectul in Consiliul Rusia-NATO, pentru ca vrem ca si Rusia sa se implice, intr-un mod cooperant.

Instalarea scutului deranjeaza Rusia.  Trebuie sa fim transparenti cu rusii si le oferim un parteneriat. Acum doua saptamani, am fost cu secretarul Gates (Robert Gates - ministrul apararii al SUA) la Moscova, le-a aratat niste planuri rusilor si le-a spus franc: „Suntem seriosi in chestiunea asta!”.

Rusia nu e credibila cand spune ca zece interceptoare sunt o amenintare pentru giganticul lor arsenal nuclear. Nu avem nimic de ascuns si vrem sa cooperam. Pana la urma, rusilor nu le-a convenit largirea NATO.

Ar putea fi folsita baza de la „Mihail Kogalniceanu” in eventualitatea unui atac asupra Iranului? Nuuu, nuuu, nuuuu! In primul rand ca noi vrem o rezolvare diplomatica si prin Consiliul de Securitate al ONU.

CV

Un diplomat cu experienta in regiune

Daniel Fried a intrat in diplomatia americana in urma cu 30 de ani, in Biroul Economic al Departamentului de Stat. In anii ‘80 a functionat in cadrul Consulatului general din Leningrad, a fost atasat politic pe langa Ambasada SUA de la Belgrad si a intrat in Biroul Afaceri Sovietice al Departamentului de Stat.

Din 1987 pana in 1993, a detinut mai multe functii in ambasada americana din Polonia. A revenit la Casa Alba, ca specialist in chestiuni est-europene si eurasiatice, facand parte din grupul de lucru care a creionat strategia de extindere euro-atlantica si dezvoltarea relatiilor Rusia-NATO. Din 2005 este adjunct al secretarului de stat Condoleezza Rice, acoperind Europa si republicile asiatice din fosta URSS.

PERSPECTIVA SUA

„Nu le atribuiti rusilor criza politica” E rezonabila invocarea implicarii administratiei Putin in jocurile politice din Romania? Nu cred ca le puteti atribui rusilor criza politica din Romania. Pentru Dumnezeu, doar romanii si-au facut-o cu mana lor.

Presedintele Traian Basescu a atras atentia asupra unui consilier al lui Vladimir Putin, Alexandr Kondyakov. Ati discutat despre acest lucru?Am discutat despre rusi si credem ca romanii si americanii nu trebuie sa-i priveasca drept adversari. Dorim o Rusie puternica, nu slaba, dar puternica in termenii secolului al XXI-lea.

Aveti in vedere puterea investitiilor? Ele sunt tratate cu indoieli. Investitiile trebuie sa fie deschise, transparente si oneste. Mai sunt si relatiile cu vecinii si contributia la securitatea lumii. Uneori, Rusia corespunde asteptarilor. Apoi, mai credem in diversitatea surselor din energie (petrol si gaz - n.r.). Monopolul nu e bun pentru consumator, dar nici pentru furnizor, pentru ca perturba piata.

Dar monopolul ii prieste Rusiei. Poate fi o moneda de schimb pentru ambitiile sale externe. Folosirea energiei ca unealta politica nu e un lucru bun. Nu e o acuza, ci o afirmatie de principiu.

Credeti ca, in tot acest joc furnizor-consumator de energie, Romania e vulnerabila? E important ca statele sa dispuna de resurse multiple. Dar Romania trebuie sa se decida asupra propriei politici energetice, asa ca iata un nou motiv pentru care e nevoie de un guvern stabil si capabil.