Romania s-a oprit cu un nod in gat

S-a stins Nicolae Dobrin, cel mai iubit dintre pitesteni. Stirea e ca ieri, in zori, a murit fostul mare fotbalist Nicolae Dobrin. Dupa o suferinta grea, pe care presa a filtrat-o, sentimental, oferind publicului doar jumatati de adevar si jumatati de fotografii.

Cele cu Dobrin ajuns la cincizeci de kilograme n-au aparut. O forma banala de respect dincolo de definitiile profesionalismului jurnalistic. 

Stirea din spatele stirii, ca intotdeauna cea care conteaza, e alta: ieri si-au pierdut copilaria si tineretea cei care s-au imbatat cu spiritul marelui „Gascan”. Barbatii purtau „Alain Deloane” pentru ca asa purta „Gicu” si isi aranjau perciunii aidoma „Printului din Trivale”. Adica nu-i aranjau. Pe atunci nu erau reviste „glossy”, iar oamenii cautau fotbalistii acolo unde trebuie: pe stadion.

Omul dupa care au suspinat domnisoarele anilor ‘70

S-a dus un simbol. Simbolul generatiilor pentru care sambetele cu meciuri si duminicile cu sprituri purtau un singur nume: Dobrin. Omul pe care l-au iubit microbistii de toate „nuantele”, din Ghencea pana in Giulesti, si din Craiova pana in Stefan cel Mare. Dupa care au suspinat doamnele si domnisoarele din generatia ‘70. Dintre care unele, imbatranite de sarcini, de viata, de nostalgii, puteau fi vazute, ieri, cu broboade cernite, pe strazile din Pitesti.

Pentru cei care au crescut leganati de stangul lui Gica Hagi, Dobrin echivaleaza cu indoiala. Sa fi fost cineva mai bun ca „Regele”? Imaginile alb-negru nu dau raspunsul, pentru ca valsul „Gascanului” cu mingea la picior e, pur si simplu, incomparabil. Si atat.

Driblingurile fermecate

Celor care n-au avut postere cu fotbalisti, ci doar „wallpapere” pe „desktop” si isi cauta idolii pe internet, nu stim ce sa le spunem pentru a intelege de ce Romania s-a oprit, pentru o zi, cu un nod in gat. Ei stiu deja ce inseamna libertatea. Parintii, bunicii sau fratii lor mai mari au invatat sa o silabiseasca intai din driblingurile fermecate ale „Printului”.

SPERANTA PANA IN ULTIMA CLIPA

„Lasa ca ma fac eu bine si ma apuc de antrenorat” 

Fotbalul romanesc e in doliu. Ieri-dimineata, la ora 7.20, Nicolae Dobrin, considerat de multi drept cel mai mare fotbalist roman al tuturor timpurilor, a murit la Sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean din Pitesti, la varsta de 60 de ani, doborat de cancer. „Gascanul” fusese internat miercuri seara in stare grava si, dupa o zi si jumatate de chin, s-a stins. El va fi inmormantat luni, 29 octombrie, la ora 14.30, in Cimitirul „Sfantul Gheorghe”, aflat langa stadionul care ii poarta numele si pe care a jucat mai bine de doua decenii.

Operat in primavara din cauza unei tumori la unul dintre plamani, Nicolae Dobrin a fost diagnosticat cu cancer inca din prima clipa, dar fostului mare fotbalist i-a fost ascuns adevarul. Toti cei apropiati au sperat intr-o minune pana in ultima clipa. Aceasta nu s-a produs insa, cancerul producand in ultima perioada metastaze. Gica Dobrin a chemat un preot, joi seara, la capataiul sotului ei. Dobrin s-a spovedit, dupa care a continuat sa comenteze ultimul rezultat al echipei sale de suflet, FC Arges, 2-0 cu Jiul. Era inca lucid.

L-a tinut de mana

„Lasa ca ma fac eu bine si ma apuc iar de antrenorat, le-arat io lor”, a spus „Gascanul”, care isi punea mari sperante in promisiunea facuta de Adi Mutu, cel care i-a platit in vara consultatiile la cateva clinici renumite din Germania si Austria. „Mi-a promis Adi (n.r. - Adrian Mutu) ca ma duce in America si o sa ma fac bine”, a mai adaugat Nicolae Dobrin. Au fost ultimele clipe de luciditate, dupa care a inceput agonia. Spre dimineata, cu lumanarea aprinsa, Gica si-a strans barbatul de mana si s-a uitat neputincioasa cum Nicolae Dobrin isi da ultima suflare, in urma unui stop cardiorespirator.

„Mama, Gicu v-a iubit mereu”

„De ce mi l-ai luat, Doamne? Gicule, ai fost aerul meu... Gicule, aseara pana si cainii prevesteau ca vei muri!”, a izbucnit sotia „Printului din Trivale”. Femeia a fost linistita cu greu de fiul si de cumnata sa. La cateva ore de la deces, curtea Spitalului Judetean a devenit loc de pelerinaj atat pentru cei care l-au vazut jucand pe Dobrin, cat si pentru tinerii suporteri ai echipei

„alb-violete”, care nici nu se nascusera pe vremea cand „Gascanul” era in glorie. Familia nu s-a impotrivit ca ziaristii sa-si faca datoria. „Mama, daca Gicu ar mai trai sa va vada ar fi foarte bucuros. V-a iubit mereu, asa cum si voi l-ati iubit pe el”, a ingaimat Gica.

La ora 14.00, o masina speciala sosise pentru a lua corpul neinsufletit al lui Nicolae Dobrin si a-l transporta la capela cimitirului. Sutele de oameni prezenti la fata locului s-au impotrivit. Au cerut familiei marelui disparut ca sicriul sa fie deschis si lasat jos, in holul de la morga.

„Lasati-ne sa il vedem, macar pentru cateva minute! Dobrin a fost si al nostru, al intregului Pitesti. Dom’ doctor, de ce nu ne lasati sa-l vedem?”, au strigat, disperati, oamenii. In cele din urma, Gica Dobrin a fost de acord ca, pana la ora 18.00, trupul sotului sau sa ramana pe loc, pentru ca toti cei care l-au iubit sa-si poata lua ramas-bun de la el. ( Adi Dobre (Pitesti), Dan Badea (Pitesti))

Onoruri. La sicriul lui Dobrin vegheaza o garda militara

IN APLAUZE

"Te vom iubi mereu"

In drum spre Alba-Iulia, acolo unde astazi au meci de campionat, in Liga a II-a, jucatorii de la FC Arges au trecut pe la morga si au aprins o lumanare. Chiar daca nu l-au vazut jucand niciodata pe Dobrin, toti pareau sa realizeze dimensiunea dramei. Afara, suporterii au inceput sa strige, sfasietor: „Te vom iubi mereu”. Dupa care au inceput sa aplaude, iar multi dintre cei prezenti au izbucnit in lacrimi. Urmasii „Printului” vor purta astazi, pe sub echipamentul de joc, tricouri inscriptionate cu numele si cu chipul lui Dobrin.

DURERE

Sotia n-a vrut sa plece

La capela Cimitirului „Sfantul Gheorghe”, trupul neinsufletit al lui Nicolae Dobrin a fost luat in paza de o garda militara. Tabela stadionului din Trivale s-a aprins ca la un semn, pe ea fiind afisat un mesaj de condoleante. Gica, sotia lui Dobrin, muta de durere, a refuzat initial sa-si paraseasca sotul, in ciuda rugamintilor celor apropiati.

„Nu plec nicaieri, raman langa Gicu al meu”, a strigat femeia. A fost insa convinsa cu greu de Cornel Ionica, viceprimarul orasului Pitesti, care a asigurat-o ca autoritatile locale se vor ocupa de toate. Gica nu dormise de trei zile si trei nopti. Sustinuta de fiul sau, Daniel, si el incapabil sa mai reactioneze, sotia marelui disparut a plecat spre casa.

CE SPUN DOCTORII

„A fost optimist pana in ultimele momente”

Unul dintre medicii care l-au ingrijit pe Nicolae Dobrin, la Spitalul Militar din Bucuresti, povesteste ca fostul fotbalist era increzator in lupta cu boala. „Acum doua saptamani, cand a facut ultima cura de chimioterapie, nu constientiza inca pericolul. Ma intreba de unele dureri pe care le avea si de fiecare data trebuia sa gasesc o formula care sa ii dea curaj. A fost oricum optimist pana in ultimele momente”, spune chirurgul. Medicul crede ca fumatul i-a fost fatal lui Dobrin, care a inceput de mic sa fumeze, ajungand la patru pachete pe zi.

„A venit la mine cu un cancer pulmonar in stadiul III B. Fata de alte afectiuni oncologice, acesta este un cancer foarte agresiv, caruia ii supravietuiesc pe o durata mai lunga doar pacienti cu tumori in stadiul I sau II”, precizeaza medicul. Desi cancerul lui Dobrin a fost descoperit intr-un stadiu avansat, medicii spun ca operatia pe care i-au facut-o in martie i-a imbunatatit mult starea.

„Tumora ii invadase peretele toracic si abia mai suporta durerile. A evoluat foarte bine dupa operatie, a urmat corect schema de tratament, dar, din pacate, aceasta boala nu l-a iertat”, mentioneaza, cu regret, medicul. Pneumologii atrag atentia in ceea ce priveste numarul mare de fumatori din Romania. Peste 46a din populatie, cu varsta peste 18 ani, fumeaza cel putin o tigara pe zi. Pentru a depista cancerul pulmonar din timp este necesara macar o radiografie toracica pe an. (Mihaela Naftanaila)

CIMITIRUL, GARD IN GARD CU STADIONUL

Odihna vesnica langa terenul de fotbal Pe Strada Stadionului din Pitesti, ieri-seara, Gicu Dobrin era asteptat la doua porti. La cea a stadionului si - la nici 100 de metri mai departe - cea a Cimitirului „Sfantul Gheorghe”.

Grupuri de pitesteni, care l-au iubit pe cel al carui nume s-a confundat cu un oras intreg, s-au impartit in doua, parca nestiind la care poarta va trage pentru ultima data „Gascanul”.

In Trivale, cimitirul a inceput sa manance din pamantul care incercuieste stadionul. Anexele acestuia si terenurile de antrenament sunt azi gard in gard cu cimitirul, inconjurate de cruci. Copiii mai scapa mingea peste gard, dar niciunul nu se gandea ca asa curand ii vor pasa chiar idolului lor. De luni, Nicolae Dobrin se va odihni pe veci  langa stadionul pe care si-a trait momentele de glorie.

„A vrut sa fenteze si boala”

La prima intrare, cea a stadionului pe care marele fotbalist a jucat aproape 20 de ani, se afla Ilie Barbulescu si cateva grupe de juniori de la FC Arges. Inghetat de emotie, fostul jucator al Argesului vorbea pe intelesul celor care l-au admirat pe Dobrin pentru „artificiile” din teren: „Cu cateva ore inainte de a muri glumea. Eu cred ca a vrut sa fenteze pana si moartea, dar, din pacate, n-a mai reusit...”, spune cel care a avut privilegiul sa sarute in 1986 Cupa Campionilor Europeni ca jucator al echipei Steaua.

Batranul Leonte Ianovschi - antrenorul care l-a descoperit pe Nicolae Dobrin - are azi 82 de ani, o boala il tine la pat si nu-i ingaduie sa mai vorbeasca. Fiul sau, Mihai, seful Scolii de fotbal „Leonte Ianovschi”, prezent ca de obicei la stadion, povesteste cum a aflat batranul tragica veste a mortii copilului sau de suflet.

„L-am pregatit putin. La inceput nici nu am vrut sa-i spunem ca Dobrin este grav bolnav. In cele din urma, azi-dimineata,i-am spus vestea si nici nu va puteti imagina ce este in sufletul lui, ca nu poate sa vorbeasca si a avut un soc de parca i-a murit un copil”, a spus Mihai Ianovschi. 

Intrarea in cimitir se face tot din Strada Stadionului. Acolo, cu mare grija, oficialitatile si cateva rude pregateau totul pentru ca ieri-seara trupul marelui fobalist sa faca un popas de o noapte pentru ca toti cei care l-au iubit sa-si ia ramas-bun.

Printre cei care l-au asteptat aseara la capela din poarta cimitirului se afla si sora mamei lui Nicolae Dobrin, Ica: „N-am crezut ca se poate intampla asa ceva, pentru ca el niciodata nu s-a plans de dureri. I-a zis fetei mele ca se face bine si vine la stadion, acolo sa-l astepte. Si uitati unde-l asteptam!”. In jurul orei 18.00, trupul neinsufletit al lui Nicolae Dobrin a fost depus la capela cimitirului. Si Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a venit ieri la capela. Sub o salcie, de unde se-aude cum bat copiii mingea, se pregatea o groapa...(Liviu Iolu (Pitesti))

OMAGIUL UNUI INTREG ORAS

Ceremonie ca a lui Ferenc Puskas

Nicolae Dobrin va avea parte de o ceremonie de inmormantare speciala, pregatita de oficialitatile orasului - „Gascanul” fiind si primul cetatean de onoare al Pitestiului, dupa ce a primit acest titlu in 1995.

Azi, Gicu Dobrin va fi dus inca de dimineata de la capela cimitirului la stadion, intr-un loc special pregatit de la tribuna oficiala, urmand ca luni sa poposeasca pentru ultima data pe terenul de fotbal.

Pe stadionul care-i poarta numele, Nicolae Dobrin va fi depus la centrul terenului, cu fata spre tribuna oficiala, pentru a primi ultimele aplauze din partea suporterilor din Arges. De la stadion, corpul lui Dobrin va fi dus pe un traseu care practic face turul orasului, pana la Catedrala „Sfantul Gheorghe” din centrul Pitestiului, iar de-aici inapoi pe Strada Stadionului, la cimitirul unde se va odihni vesnic.

Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, spune ca toata aceasta desfasurare de forte este menita spre a-l cinsti pe Nicolae Dobrin intr-o ceremonie de „retragere” asemanatoare celei organizate la inmormantarea fostului international al Ungariei, Ferenc Puskas. „Am decis impreuna cu familia ca totul sa se desfasoare asa, sa fie ingropat abia luni, pentru ca sunt oameni care vor sa vina din toata tara ca sa-i aduca un ultim omagiu”, a precizat primarul Pitestiului.

Cruce. Piatra funerara a fostului jucator de legenda

Lacrimi

„Imi plange sufletul. La fel ca toti copiii din Pitesti, si eu m-am apucat de fotbal fiind vrajit de Dobrin. Mi-am dorit mereu sa-l fac sa fie mandru de mine. O sa-l iubesc mereu”. Adrian Mutu (AC Fiorentina), fostul sau elev

„Am jucat impotriva lui intr-un meci din liga secunda. Dobrin era la finalul carierei. Trebuia sa-l marchez, insa mi-a fost rusine sa-l atac tot meciul. I-am facut marcaj doar cu privirea”. Marius Stan, presedinte la Otelul Galati

„E un moment greu pentru toti. Nu mi-a venit sa cred cand am auzit stirea. A fost cel mai mare fotbalist roman al tuturor timpurilor. Era un magician! Unul ca Gicu Dobrin nu se va mai naste”. Ionut Popa, antrenor la Poli Iasi

„Dobrin n-a fost doar cel mai mare jucator roman, a fost si un om cu totul si cu totul extraordinar”. Nicolae Vacaroiu, senator de Arges

„Am aflat cu nespusa tristete ca a plecat pentru totdeauna dintre noi Nicolae Dobrin, fotbalistul de aur, care ne-a incantat vreme de doua decenii cu talentul lui ce tinea de magie”. Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei

„E o pierdere imensa. Era tanar, dar Dumnezeu nu cantareste in ani. Juca fotbal cu copiii si a facut o scoala de fotbal. Asta spune multe. Gicu si sotia sa au reprezentat un cuplu indestructibil”. Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal

„A fost antrenorul meu atunci cand jucam la Pitesti si m-a ajutat. L-am admirat intotdeauna ca fotbalist. A fost un exemplu pentru mine. Mi-am dorit mereu sa fac ceea ce reusea el cu mingea”. Nicolae Dica (Steaua), fostul sau elev la FC Arges

„La antrenamente se vedea ca fusese un mare jucator. Dupa fiecare antrenament ramanea cu Mutu. Faceau concurs care da mai multe goluri. Nea Gicu era bolnav, dar pierdea greu in fata lui Mutu”.  Danut Coman (Rapid), fostul sau elev de la FC Arges

„A fost idolul meu. Am jucat de doua ori impotriva lui. Era magician. A fost cel mai mare fotbalist roman. Pacat ca oamenii mari se duc asa repede. Ar trebui sa fie doliu national”. Ioan Andone, antrenor la CFR Cluj

„Dobrin nu s-a speriat de nimic si a mers pe drumul lui leganat de geometrii bizare pana la capat. Si de asta am plans azi. Am stiut ca adolescenta mea si a tuturor celor ce ne-am imbatat cu Dobrin s-a terminat”. Traian Radu Ungureanu (ziarist), pentru cotidianul.ro

Cititi si:

27 octombrie:

Pe aripile fotbalului             

Povestea dezamagirii de la Guadalajara 

Printul, un bun national 

Cum a ratat intalnirea cu marele Real Madrid  

Doamne, da-i o minge! 

Comentariile EVZ:

GRIGORE CARTIANU: La mormantul tau, Dobrine... 

RADU PARASCHIVESCU: Frondeurul 

ALIN PAICU: Cronica unui dinamovist  

ANDREI CRACIUN: Regatul "Printului" Dobrin  

MIRCEA MIHAIES: Putini fotbalisti au fost mai umani 26 octombrie:

A murit Dobrin Exilul lui DobrinDobrin va fi inmormantat langa stadion. Plans de toata lumea! Regatul "Printului" Dobrin Momente de reculegere la toate meciurile Decorat de Basescu Plecat-a Printul! Editie speciala EVZ Sa scriem impreuna povestea Pitestiului lui Dobrin!

 

 

 

 

Vezi imagini memorabile cu Nicolae Dobrin