România riscă să piardă toți banii prin PNRR. Salariile și pensiile, vizate de noi reguli

PNRR. Sursa foto: gov.ro

Directoarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Céline Gauer, susține că România ar putea să restituie fondurile primite, dacă nu ia măsurile fiscale recomandate de Comisia Europeană. Astfel, statul nostru are obligația să ia  măsuri care să elimine suprataxarea microîntreprinderilor, inechitatea din sistemul public de pensii și nu în ultimul rând să asigure o creștere etapizată a salariilor.

România riscă să dea înapoi fondurile PNRR. Măsurile pe care trebuie să le ia statul până în 2026. Recomandările pentru pensii

Pensii / Sursă foto: arhivă EVZ

Țara noastră urmează să primească plata celei de-a treia cereri din PNRR, însă, este întârziată deoarece reformele fiscale  au întârziat

„Am ajuns la cererea de plata nr 3. E bine, dar de fapt este întârziată, comparativ cu stadiul în care ar trebui să ne aflăm și e esențial să folosim 2024 pentru a accelera această implementare. De ce? Fiindcă, așa cum a menționat și domnul ministru, mai avem doar 29 de luni - un timp foarte scurt dacă trebuie să implementezi 400 de jaloane și ținte. 2026 nu se îndepărtează, se apropie”, s-a exprimat Céline Gauer, directoarea Planului Național de Redresare și Reziliență(PNRR), potrivit Antena 3.

Reprezentanta PNRR se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre stadiul cererilor PNRR și pentru a se stabili eventuale termene de plată, respectiv de implementare a măsurilor fiscale.

Peste nouă miliarde de euro, primite prin PNRR. Procurorii investighează cum s-au cheltuit banii

Sursa foto: arhiva EVZ

Conform datelor Ministerului Finanțelor, România a primit 9,15 miliarde de euro, anul trecut, în baza Planului de Redresare, prin două cereri de plată. A treia cerere de finanțare transmisă de România în decembrie 2023 este de 2,7 miliarde de euro, dar suma riscă să fie blocată, pentru că Guvernul încă nu a îndeplinit mai multe cerințe ale În același timp, procurorii europeni au în derulare anchete care vizează cheltuieli totale de 1,87 miliarde de euro, fonduri europene din PNRR și restul tipurilor de fonduri europene.