În scurt timp, agenția Standard & Poors va publica ratingul de țară al României. Marea întrebare este dacă vom păstra ratingul actual sau dacă vom fi încadrați în categoria "junk" - nerecomandat investitorilor.
Scăderea ratingului de țară va însemna costuri mai mari de finanțare pentru statul român, o valoare mai mică a acțiunilor companiilor românești, creșterea datoriei guvernamentale inclusiv prin deprecierea cursului de schimb, scăderea puterii de cumpărare și intrarea în risc de sărăcie și pentru sute de mii de români. Practic, decizia Standard & Poors ne va afecta pe toți într-un timp foarte scurt.
Ce face Guvernul Orban?
În condițiile actuale, era de așteptat ca ministerul de Finanțe să preîntâmpine această problemă. Între 1 mai și 6 iunie era imperios necesar ca guvernul să prezinte public toate argumentele necesare ca ratingul de țară să nu fie scăzut. Analize comparative, indicatori economici, proiecții și planuri pentru restul anului.
Vorbim din nou despre greaua moștenire
Guvernul PNL nu pare foarte stresat de ratingul de țară. Soluția pentru a rezolva această problemă este simplă și a fost testată cu mult succes până acum – „greaua moștenire”. Dacă decizia agenției Standard & Poors va fi una negativă pentru România, Orban și Cîțu ne vor spune că de vină este PSD. Dacă decizia va fi una favorabilă, va fi meritul guvernării liberale care a scos țara din dezastrul lăsat de PSD.
Trebuie menționat că PNL a preluat guvernarea acum mai bine de șase luni, cu un buget trecut prin OUG, fără modificări în Parlament, plecând de la 2,8% deficit bugetar, o datorie de 34,6% din PIB si un buffer în Trezorerie de 5,2 miliarde euro.
Și, poate, cel mai important aspect de menționat, în contextul ratingului de țară, este acela că agențiile de rating nu dau calificative pentru trecut, ele se bazează pe prezent și iau în considerare viitorul.