După 20 de ani de calificări ratate, naționala de tineret a obținut biletele la un Campionat European. Elevii lui Mirel Rădoi vor participa, în 2019, la turneul din Italia și San Marino, după un marș triumfal în preliminarii.
Naționala de U21 a României a ieșit din anonimat, după o pauză de 20 de ani. „Tricolorii” mici s-au calificat la Campionatul European, câștigând o grupă dificilă, din care au mai făcut parte Portugalia, Țara Galilor, Bosnia&Herzegovina, Elveția și Liechtenstein.
În ultimul meci, elevii lui Mirel Rădoi s-au impus cu 4-0 în fața Liechtensteinului, la Ploiești. 7-3-0 a fost linia de clasament a românilor, care au marcat de 19 ori și au primit doar 4 goluri (cea mai bună apărare din calificări).
Turneul final va fi găzduit anul viitor, în perioada 16-30 iunie, de Italia și San Marino. Este pentru prima dată după două decenii când „tricolorii” ajung la un asemenea nivel. Ultima dată s-a întâmplat în 1998 și competiția a fost găzduită la București. Echipa era antrenată de Victor Pițurcă, iar lotul se baza pe Bogdan Lobonț, Cătălin Munteanu, Ionuț Luțu, Ionel Dănciulescu, Cosmin Contra Laurențiu Reghecampf sau Cătălin Hîldan.
„Am învățat istorie la școală, acum o scriem”
Naționala mică a început campania cu Daniel Isăilă pe banca tehnică. Însă, în această vară, selecționerul a demisionat și a plecat să antreneze în Arabia Saudită, la Al Hazm. Aspectul financiar l-a determinat pe fostul fundaș să demisioneze, într-un moment în care devenise evident că România poate ajunge la Euro. În funcție a fost promovat Mirel Rădoi, care a pregătit echipa în ultimele 4 jocuri de calificare. Toate încheiate cu victorii. Calificarea nu a venit întâmplător, pentru că mulți dintre fotbaliștii din lot sunt deja nume cunoscute în campionatul intern. Ceilalți încearcă să se impună în străinătate. Lider în vestiar este portarul Ionuț Andrei Radu.
„Am învățat istorie la școală, acum o scriem”, a spus goalkeeperul marți seară. Radu a trecut pe la echipele de juniori de la Steaua și Dinamo, dar și-a găsit locul în Italia. Este sub contract cu Inter Milano și evoluează sub formă de împrumut la Genoa.
Un grup important de jucători provine de la FC Viitorul: fundașii Radu Boboc și Virgil Ghiță și mijlocașii Ianis Hagi, Andrei Ciobanu și Alexandru Mățan. La capitolul jucători lansați de academia „Regelui”, mai pot fi trecuți portarul Cătălin Căbuz (Gaz Metan), mijlocașii Dragoș Nedelcu (FCSB) și Alexandru Cicâldău („U” Craiova), atacantul Florinel Coman (FCSB). De asemenea, piese esențiale sunt mijlocașul Dennis Man, de la FCSB, și George Pușcaș, jucătorul celor de la Palermo.
După ce mai multe generații de fotbaliști s-au irosit și n-au reușit să facă pasul la reprezentativa mare, ori n-au lăsat urme, este de așteptat ca pe scheletul acestei naționale de tineret să se construiască viitorul fotbalului românesc.
„Nu mergem acolo cu fițe și figuri”
„E ţara mea, e naţionala mea, orice aş face aici, golurile de aici, calificările de aici sunt mult mai importante decât orice, cel puţin eu le pun pe primul loc. Dacă spun ce vom face la Euro, veţi spune că mergem acolo cu fiţe, cu figuri. Ne propunem să facem o figură frumoasă, să ne batem cot la cot cu cu cele mai bune ţări, să ajungem acolo sus, să nu mergem doar să facem prezenţă. Nu ne-am calificat doar ca să scriem o calificare pentru România”, a declarat George Pușcaș, cel care a reușit „o dublă” în meciul cu Liechtenstein.
Primul mare succes pentru Mirel Rădoi
Mirel Rădoi a eșuat lamentabil la debutul în cariera de antrenor. Fostul internațional român a plecat de la FCSB după ce s-a certat cu nașul său, Gigi Becali. A ajuns la Federația Română de Fotbal și a devenit director sportiv, apoi i-a luat locul lui Daniel Isăilă. Deși are și alte oferte, una dintre ele venită de la „U” Craiova, Rădoi va rămâne selecționer și va participa la turneul final. „E o performanță uriașă atât pentru mine, cât și pentru băieți și fără ajutorul lor nu am fi reușit. Ei ar fi putut foarte ușor să se califice fără mine, eu fără ei din păcate nu puteam”, a spus Rădoi.