Şcoala de Aplicaţii a Forţelor pentru Operaţii Speciale caută 40 militari pentru a urma stagiul de pregătire şi ulterior să fie trimişi în Afganistan şi Irak. Recrutările nu se fac doar din rândul soldaţilor profesionişti, ci şi dintre civili.
Soldaţii vor pleca pe front şi vor executa misiuni dintre cele mai riscante şi, de multe ori, secrete. Stagiul de pregătire va avea o durată de câteva luni de zile, potrivit rtnews.ro
Forţelor speciale sunt cea mai puternică şi mai intens pregătită structură din armata română.
„Cum este acolo? Imaginaţi-vă o viaţă paralelă. Trebuie să rezişti atât psihic cât şi fizic. Implicaţiile şi misiunile pe care le ai, zi de zi şi noapte de noapte, îţi îngreunează existenţa”, declară un ofițer din Forțele pentru Operațiuni Speciale.
Col. Daniel Gavra, Comandantul Şcolii de Aplicaţii a Forţelor pentru Operaţii Speciale a afirmat că: „Avem nişte probe specifice, obstacole înalte, teama de înălţime, frică de apă, claustrofobie. Cei admişi vor urma o perioadă de pregătire intensă de 9 luni, după care sunt gata să plece pe front”.
Probele de admitere nu sunt uşoare deloc.
„Imaginaţi-vă o misiune iniţial pregătită pentru 12 ore dar care s-a extins la 4 zile. Temperaturile, foarte scăzute din creierii munţilor, ninsoarea abundentă, blocarea unui convoi şi contactul care a blocat ieşirea din ambuscada respectivă. Exersăm până când nu mai greşim. În familie, fraţii, taţii, mamele au opinii diferite. Noi trăim într-un singur sens”, spune un alt ofițer.
„În teatrele de operaţii din Afganistan ori de pe Marea Mediterană, supravieţuirea nu se poate simula. Misiunile durează uneori luni de zile iar camarazii devin a doua familie. Antrenamentele sunt intense pentru a se întoarce cu toţii acasă teferi”, a mai spus ofiţerul.