România pune umărul la armonizarea legislației Republicii Moldova cu acquis-ul UE. Mărește viteza aderării

Sursa foto: Ministerul Justiției al RM

Republica Moldova. Alina Gorghiu,ministrul Justiției, a avut o întrevedere la Chișinău cu Veronica Mihailov-Moraru, omoloaga sa din Republica Moldova. Cu această ocazie, oficialii au semnat Planul Comun de Acțiuni între Ministerul Justiției al Republicii Moldova și Ministerul Justiției al României pentru perioada 2025-2027.

Documentul prevede că România va sprijini Republica Moldova în armonizarea legislației naționale cu acquis-ul Uniunii Europene, implementarea bunelor practici și acordarea asistenței tehnice în sistemul penitenciar.

Sursa foto: Ministerul Justiției al RM

Ministra Alina Gorghiu: Locul Republicii Moldova este lângă România, în UE

 „Misiunea noastră comună este să facem tot ce ne stă în putință astfel încât Republica Moldova să fie parte a Uniunii Europene, până în 2030! Locul Republicii Moldova este lângă România, în UE. Și vă asigur de suportul pe care țara pe care o reprezint astăzi îl oferă pentru fiecare pas al dvs.

Eforturile Ministerului Justiției și al Guvernului din Republica Moldova vor fi  foarte mari anul viitor și sunt convinsă că va trebui să le dublați, pentru aderarea la UE. Mai ales că, din 2025, se deschid primele capitole de negocieri, iar justiția este cap de listă, ca întotdeauna”, a declarat Alina Gorghiu.

Ministra Veronica Mihailov-Moraru a subliniat că acest plan de acțiuni confirmă intenția de a consolida cooperarea între cele două ministere, la avansarea pe segmentul reformelor în justiție și îndeplinirea acțiunilor setate în vederea racordării legislației naționale cu cea a UE.

Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției din Chișinău: Experiența României în procesul de aderare ne oferă un suport valoros de exemple și expertiză

„Experiența României în procesul de aderare la UE ne oferă un suport valoros de exemple și expertiză. În special, în ceea ce privește detașarea experților români pentru sprijinirea transpunerii acquis-ului comunitar în legislația Republicii Moldova, pe colaborarea în domeniul recuperării bunurilor infracționale, precum și modernizarea penitenciarelor și îmbunătățirea mecanismelor de protecție a drepturilor omului”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministra a mulțumit Guvernului României pentru deschiderea și suportul oferit, evidențiind importanța parteneriatului dintre cele două ministere pe segmentul cooperării judiciare în materie civilă și penală și cel pe componenta de formare profesională a agenților din sistemului penitenciar, prin instruirea acestora la școala de profil din România.

Sursa foto: Ministerul Justiției al RM

Autoritățile de peste Prut, încurajate să dubleze eforturile, pentru aderarea la UE

Ministra justiției din România, Alina Gorghiu, a precizat că autoritățile europene și române observă progresele înregistrate de Republica Moldova în domeniul justiției. „România va oferi consultanță și va trimite experți pentru a sprijini procesul de integrare, digitalizare și prevenirea corupției. Prioritizăm cooperarea în domeniul legiferării, avizării și combaterea criminalității organizate, precum și recuperarea bunurilor obținute din infracțiuni”, a declarat Alina Gorghiu.

Totodată, cele două ministre au anunțat despre lansarea versiunii preliminare a ediției a II-a actualizate a Codexului Constituțional, un instrument valoros pentru cei interesați de constituționalism și de modul de funcționare a instituțiilor democratice. Oficialii au semnat prefața noii ediții a Codexului Constituțional, care include constituțiile țărilor UE, a Republicii Moldova și a Regatului Unit, traduse în limba română, conform unui comunicat oficial.