România primește răgaz de la Bruxelles în procedura de deficit excesiv

Guvern. Sursa foto: Facebook/ Guvernul României

Comisia Europeană a convenit prelungirea termenului-limită până la care România poate să depună planul privind reducerea deficitului.

Depunerea planului de reducere a deficitului bugetar a fost amânat

Comisia Europeană a acceptat ca țara noastră să depună planul ce prevede reducerea deficitului bugetar până la 31 ianuarie 2025, a explicat, miercuri, un purtător de cuvânt de la Comisia Europeană.

"În condiţiile în care nu am primit încă planul României, nu putem face comentarii cu privire la conţinutul său. Înainte de trimiterea planului, Comisia este angajată într-un dialog tehnic cu statele membre, inclusiv cu România, în ideea de a se asigura că aceste planuri respectă toate cerinţele prevăzute în legislaţie", a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar, citat de Reuters.

Cu toate că până acum România trebuia să fi prezentat deja proiectul de buget pe 2025, aceasta nu s-a întâmplat. Analiştii şi agenţiile de rating aşteaptă unele majorări de taxe pentru consolidarea finanţelor publice.

Marcel Ciolacu, „înțelegere” cu Comisia Europeană

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul "a ajuns la o înţelegere" cu Comisia Europeană, care are în vedere planul fiscal de reducere a deficitului şi a subliniat că este esenţial faptul că experţii CE au fost de acord că țara noastră are nevoie de o perioadă de 7 ani pentru a realiza proiecte majore de investiţii în economie.

"Am ajuns la o înţelegere cu Comisia Europeană cu privire la planul fiscal. Este esenţial că experţii Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de 7 ani în care să facă investiţii masive în economie. Doar astfel vom ajunge la media UE în privinţa dezvoltării, a veniturilor cetăţenilor şi a nivelului de trai, în general. Există şi un acord asupra ideii că, dacă deficitul este mai mic decât investiţiile, atunci suntem pe o traiectorie sănătoasă", a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Mihai Constantin, stadiul negocierilor cu mediul privat și sindicatele

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că pe ordinea de zi a discuţiilor în Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social de miercuri se va afla şi stadiul negocierilor cu Comisia Europeană în legătură cu planul fiscal al României.

Mihai Constantin. Sursa foto: Captură video

"Pentru că este un domeniu de mare interes şi de actualitate, mai ales în contextul discuţiilor permanente, dar ceva mai intensificate de această dată cu Comisia Europeană, ţin să precizez şi să vă readuc aminte agenda publică prezentată pentru ziua de astăzi.

La ora 15:00 urmează să aibă loc Consiliul Tripartit, pe ordinea de zi aflându-se şi stadiul negocierilor apropos de planul fiscal pe care România îl discută la nivelul Comisiei Europene, consultarea cu mediul de afaceri şi cu sindicatele fiind o înţelegere, un agrement deja făcut cu Comisia pentru a întregi tabloul parametrilor prin care România va funcţiona din acest punct de vedere în raport cu Bruxelles-ul în anii care vin", a spus Mihai Constantin.

Deficitul bugetar, în creștere

Autorităţile de la Bucureşti au majorat ţinta de deficit pentru acest an la 6,9% din PIB, iar Consiliul Fiscal preconizează că, România va încheia 2024 cu un deficit bugetar cash de 8%.

Din cauza cheltuielilor exagerate făcute de Guvern, mai ales prin majorările de salarii pentru bugetari și prin recalcularea pensiilor, deficitul bugetar al României a explodat. Întrucât acest lucru încalcă reglementările Uniunii Europene, România se confruntă cu procedura de deficit excesiv.

Mai precis, executivul de la București este obligat să prezinte Comisiei Europene un plan de reducere al deficitului bugetar până la cel mult 3% din PIB.