Sezonul 2021-2022, care a început în iulie anul trecut, a înregistrat un total de 16,92 milioane de tone de grâu moale exportate de țările Uniunii. Datele publicate marți de Comisia Europeană arată că România a contribuit cu 4,64 tone de grâu, din iulie 2021, până în februarie 2022 și este cel mai mare exportator de porumb al Uniunii Europene.
Conform Comisiei, Franța a exportat 4,97 milioane de tone de grâu, România 4,64, iar Germania 1,98 milioane de tone. Principala țară de destinație a grâului european a fost Algeria, cu 2,58 milioane de tone de grâu importat până acum, urmată de China și Egipt, cu 1,64 milioane de tone fiecare.
Exportul românesc de orz, bine cotat la nivel european
Până la data de 6 februarie, exporturile totale de orz din UE erau de 5,14 milioane de tone. Din acest total, Franței îi revin 2,35 milioane de tone exportate, urmată de țara noastră, cu 1,56 milioane de tone. Cel mai important partener și țară de destinație pentru orz din Uniunea Europeană este China, cu 2,09 milioane de tone, urmată de Arabia Saudită, cu aproximativ 500.000 de tone.
România, pe locul I la exportul de porumb din UE, dar este dependentă de importul de alimente
Datele Comisiei arată că România a exportat, din iulie 2021, până în februarie 2022, 2,61 milioane de tone de porumb, dintr-un total de 3,48 milioane de tone de porumb însumat de la toate statele exportatoare. Porumbul a avut drept destinație principală Iran, cu aproximativ 900.000 de tone de porumb importat.
România reușește să producă din ce în ce mai puțin în sectorul alimentar, iar ca urmare a acestei realități, importă mari cantități de produse pentru a face față cererii.
Sunt doar câteva exemple de produse care reprezintă un surplus în țara noastră. Adică se produce mai mult decât se consumă. Este vorba despre cereale, carne de oaie sau capră şi varză.
România este din ce în ce mai dependentă de alimentele de import
În ultimii cinci ani, cele mai mari scăderi ale producţiei în raport cu consumul s-au înregistrat la zahăr şi carnea de porc. România este a cincea ţară din Europa după suprafaţa utilizată în agricultură, cu 13,5 milioane de hectare, conform ultimelor date ale Eurostat. Chiar și în aceste condiții, producţia internă acoperă cerinţele de consum ale locuitorilor doar în cazul a şase produse agroalimentare, potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Statistică.
Este vorba despre cereale ( grad de autosuficienţă de 155,6%), grâu şi secară (grad de autosuficienţă de 165,2%), porumb (grad de autosuficienţă de 151,2%), alte cereale (grad de autosuficienţă de 162%), varză (grad de autosuficienţă de 100,5%) şi carne de oaie şi capră (grad de autosuficienţă de 112,2%).
După cum arată datele Institutului Naționa de Statistică (INS), România a ajuns să producă doar 55,3% din necesarul de consum de carne de porc, în condiţiile în care din 2017 pe teritoriul ţării există focare de pestă porcină africană. În 2015, producţia acoperea peste 70% din necesarul de consum de 31,3 kg pe cap de locuitor, în medie, pe an. Aceeași situație dramatică regăsim și în sectorul lactatelor.