ROMÂNIA, PE ULTIMUL LOC în UE la încasarea TVA

ROMÂNIA, PE ULTIMUL LOC în UE la încasarea TVA

România ocupă ultimul loc în UE din punct de vedere al nivelului de încasare a TVA, din suma care ar trebui încasată, „ratând” circa 44% din nivelul preconizat, potrivit unui raport realizat în 2012 de Comisia Europeană.

„Se estimează că, în 2012, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din veniturile din TVA din cauza nerespectării legislației privind TVA sau a necolectării TVA-ului”, potrivit ultimelor date ale studiului privind deficitul de încasare a TVA-ului, publicate de Comisie. 

Această sumă reprezintă 16% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre (în 2012). 

Studiul privind deficitul de încasare a TVA-ului prezintă date detaliate referitoare la diferența dintre valoarea TVA-ului datorat și suma efectiv colectată în 26 de state membre în 2012. El include, de asemenea, cifre actualizate pentru perioada 2009 ¬- 2011, pentru a reflecta o îmbunătățire a metodologiei utilizate. Sunt prezentate și principalele tendințe ale deficitului de încasare a TVA-ului, împreună cu o analiză a impactului pe care climatul economic și deciziile de politică l-au avut asupra veniturilor din TVA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit raportului Comisiei, deficitul de încasare a TVA-ului este diferența dintre veniturile din TVA preconizate și veniturile din TVA efectiv colectate de către autoritățile naționale. 

„Neconformarea contribuie, cu siguranță, în mod semnificativ la acest deficit de venituri, dar deficitul de încasare a TVA-ului nu se datorează numai fraudelor. TVA-ul neîncasat este determinat, printre altele, și de falimente și insolvențe, de erori statistice, de plăți întârziate și de evitarea plății TVA-ului fără a încălca legislația”, scrie în comunicatul CE. 

Potrivit raportului Comisiei, în 2012, cele mai mici deficite de încasare a TVA-ului au fost înregistrate în Olanda (5% din veniturile preconizate), Finlanda (5%) și Luxemburg (6%). 

Cele mai mari deficite de încasare a TVA-ului au fost în România (44% din veniturile din TVA preconizate), Slovacia (39%) și Lituania (36%). Unsprezece state membre și-au diminuat deficitul de încasare a TVA-ului între 2011 și 2012, în timp ce în alte 15 s-a constatat o creștere. Grecia a înregistrat cea mai semnificativă îmbunătățire între 2011 (9,1 miliarde de euro) și 2012 (6,6 miliarde de euro), deși continuă să fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de încasare a TVA-ului (33%).