România nu are un plan de INTERVENȚIE în cazul unui ATAC CIBERNETIC

România ar fi descoperită în fața unui atac cibernetic, avertizează experții. Atacurile cibernetice s-au înmulțit, dar România nu are un cadru legal care să oblige responsabilii să ia măsuri de protecție, mai spun aceștia.

Autoritățile publice, agențiile guvernamentale sau operatorii privați nu sunt obligați prin lege să aibă un asemenea plan și nu pot fi sancționați, informează stirileprotv.ro. Specialistii în securitate cibernetică atrag atenția sunt grupuri special antrenate și plătite, cu ținte clare care urmăresc să fure informații sau să destabilizeze uneori instituții care au în principal, baze de date. România nu are în momentul de fața un sistem de alertă pentru atacuri cibernetice și nici planuri cu măsuri de intervenție.

 “Acest sistem nu e funcțional pentru caănu avem cadru de reglementare. El a fost gândit, exista un proiect, sunt norme, proceduri ce trebuie indeplinite de detinatorii de infrastructuri cibernetice de importanta nationala in momentul in care se ridica nivelul de la verde la portocaliu care inseamna un pericol ridicat de atac cibernetic", a spus Florin Cosmoiu, director Centrul CyberInt SRI.

Directorul CyberInt al SRI se refera la una din legile denumite generic Big Brother, care a fost respinsa. “De exemplu la o centrala nucleara, daca sunt informatii despre un atac iminent, centrala trebuia sa aiba niste planuri pentru diferite situatii si pus in aplicare. Reporter: E obligata prin lege sa aiba un astfel de plan?

Florin Cosmoiu, director Centrul CyberInt SRI: Nu asta spun. Daca legea s-ar fi adoptat, exista obligativitatea, exista un corp de control care verifica daca aveau asemenea planuri. Nu exista un cadru normativ prin care sa obligam pe cineva, asa cum e la incendi”, a mai spus acesta.. Studiile companiilor de profil arata ca numai in ultimul an atacurile cibernetice au crescut cu 38%. Asta dupa ce in anul 2013 Romania si alte 38 de tari au fost vizate de cel mai mare atac cibernetic numit octombrie rosu, in care hackerii au vizat informatii secrete privind politica externa, resursele naturale din Marea Neagra si secrete economice si politice.