România poate câştiga miliarde de euro din cadastru. Explicaţiile specialiştilor care au digitalizat harta Europei

România poate câştiga miliarde de euro din cadastru. Explicaţiile specialiştilor care au digitalizat harta Europei

O simplă aplicație pe telefon care te ajută să găsești o locație este posibilă doar dacă ai cadastru. Despre impactul economic asupra societății, dar și despre modul în care cadastrul ne poate ajuta în activitățile zilnice au discutat, la București, 50 de specialiști veniți din 23 de state europene. Conferința și Întâlnirea Plenară ale Comitetului Permanent al Cadastrului în Uniunea Europeană (PCC) a fost un eveniment organizat în zilele de 6 și 7 iunie a.c., de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în calitate de președinte al PCC.

Preşedintele Comitetului Permanent al Cadastrului în Uniunea Europeană, începând cu luna ianuarie a acestui an, Radu Codruț Ștefănescu, președintele ANCPI, i-a întâmpinat, ieri, la București, pe cei mai importanți specialiști din cadastru din 23 de state ale Uniunii Europene. 

Radu - Codruț Ștefănescu, președinte – director general al ANCPI a explicat, pentru Evenimentul Zilei, că „deținerea președinției PCC în prima jumătate a acestui an a fost o onoare și o lecție importantă. Timp de două zile, cei mai buni specialiști în cadastru din Europa s-au aflat la București și ne-au împărtășit din experiența lor. Pe lângă o detaliere incredibilă a modurilor în care cadastrul poate influența economia, invitații noștri au inclus în prezentările domniilor lor detalii importante privind atât îmbunătățirea legislației în domeniu, cât și accelerarea cadastrului general. Chiar dacă nu este pe picior de egalitate cu celelalte state în ceea ce privește înregistrarea sistematică a proprietăților, cu ajutorul partenerilor săi România a făcut, în ultimii ani, progrese remarcabile.” .

Ne puteți urmări și pe Google News

Baza de date cadastrală aduce Irlandei 1,5 mld de Euro

Potrivit specialiștilor prezenți la conferință, pentru cele mai multe țări, realizarea cadastrului reprezintă crearea unui nou sistem de impozitare a proprietății imobiliare, asigură o dezvoltare economică durabilă la nivel local și național și promovează redistribuirea echitabilă a sarcinii fiscale.

O analiză actuală și riguroasă a ceea ce înseamnă cadastru în Europa a făst făcută de Mick Cory, secretarul general și directorul executiv al EuroGeographics, care consideră că pământul și resursele sale au stat la baza îmbogățirii multor societăți, încă de la începuturile omenirii. Astfel, înregistrarea locației, care extinde dreptul de proprietate, incluzând dreptul de deținere, acces sau exploatare este, de obicei, baza cadastrului și informația poate fi utilizată pentru scopuri fiscale, legale sau altele. Totodată, a precizat Cory, cadastrul reprezintă o sursă fantastică de informații și poate duce la o mai bună organizare a resurselor limitate. Iar prin înregistrarea unei proprietăți în evidențele de cadastru și carte funciară pot fi evitate conflictele între deținătorii de terenuri. 

„Cadastrul pune bazele unei economii a terenurilor, oferă deținătorilor oportunitatea de a investi capital datorită siguranței și garanției drepturilor asupra proprietății, creând, în același timp, o bază echitabilă pentru stabilirea taxelor. Ca exemplu al importanței economice, poate ați auzit că în Spania pentru 1 euro de cost cadastral, se obțin venituri de 7 euro pentru fiecare municipalitate. O situație similară întâlnim în tot restul Europei. În Irlanda de Nord, unde locuiesc eu, baza de date cadastrale generează venituri de 1,5 mld de Euro pentru guvern și autoritățile locale”, a explicat directorul executiv al EuroGeographics.

În România se face cadastru gratuit pentru cetățeni

În cadrul conferinței, reprezentanții ANCPI au explicat că țara noastră a făcut un pas important în domeniul cadastrului în urmă cu patru ani. Din 2015, Guvernul susține cel mai important proiect al ANCPI - Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCC). 

Prin acest program, au fost înregistrate circa 1,5 milioane de proprietăți din România, lucrările fiind plătite din fondurile proprii ale ANCPI. Doar anul acesta, prin PNCCF, au fost deja înregistrate, gratuit pentru cetățeni, peste 300.000 de imobile, în condițiile în care în tot anul 2017  au fost eliberate 386.298 de cărți funciare, în cadrul acestui program, iar în 2018  au fost înregistrate 507.902 de proprietăți. 

Așadar, pentru România, realizarea cadastrului național va asigura drepturile de proprietate ale cetățenilor și ale statului, va permite autorităților publice să monitorizeze și să impoziteze terenurile, să construiască proprietăți, să faciliteze proiectarea și implementarea politicilor și activităților de dezvoltare, inclusiv cerințele directivei INSPIRE (2007/2/CE) privind o infrastructură pentru informații spațiale pentru Comunitatea Europeană. 

Pe de altă parte, în România lipsa cadastrului a dus la întârzieri în punerea în aplicare a proiectelor majore de infrastructură și a afectat capacitatea agricultorilor de a utiliza fonduri UE.  

Ce este PCC 

Comitetul Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC) a fost înfiinţat în anul 2002, printr-o decizie comună a reprezentanţilor instituţiilor de cadastru din cele 15 state membre ale Uniunii Europene de la acea dată. Membrii PCC sunt instituţii din Uniunea Europeană responsabile în domeniul cadastrului şi cartografiei. Fiecare stat membru este reprezentat de câte o singură organizaţie din acel stat. ANCPI a devenit membru al PCC odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în anul 2007. Preşedinţia rotativă a PCC este asigurată de instituţia de profil din statul membru care exercită preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, precum şi realizarea unei legături profesionale între instituţiile de cadastru, alte organizaţii şi entităţi ale Uniunii Europene, care au nevoie de informaţii cadastrale pentru a-şi desfăşura activitatea. Principala funcţie a PCC este să prezinte organismelor UE propuneri pentru rezolvarea problematicilor care afectează bazele de date cadastrale teritoriale. Această funcţie este importantă atunci când se dezbat regulamente europene. Preşedinţia rotativă a PCC este asigurată de instituţia de profil din statul membru care exercită preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.