România a intrat în topul țărilor cu care atrag investiții străine. Astfel, țara noastră a urcat câteva poziții în clasament, având o piață în curs de dezvoltare. Vestea bună vine din partea Global Business Policy Council, serviciul strategic al companiei de consultanţă în management Kearney.
România, pe locul 17 din 25 de state incluse
Raportul analizează nivelul de încredere în viitoarele fluxuri de investiții străine directe. De asemenea, acesta reflectă și optimismul investitorilor în ceea ce privește economia globală. Dacă la capitolul energie România ocupă un loc îngrijorător în topul european, investițiile străine plasează țara noastră pe o poziție surprinzătoare.
Aproximativ 88% dintre respondenții din întreaga lume și-au arătat intenția de a-și crește investiţiile străine în următorii trei ani. Totodată, 89% dintre aceștia au afirmat că investiţiile străine directe vor fi mai importante pentru competitivitatea companiilor lor, făcând referire la următorii trei ani.
Statele Unite ale Americii, în fruntea clasamentului
Pentru al 12-lea an consecutiv, Statele Unite ale Americii sunt clasate pe primul loc în ierarhia mondială. Regatul Unit urcă cu o poziție, ajungând pe locul 4, în timp ce Germania coboară cu o treaptă, ocupând locul 5. În schimb, Franța își menține poziția pe locul 6.
De asemenea, state precum Polonia, Chile, România, Peru, Ungaria, Uruguay şi Oman au intrat pentru prima dată pe listă. Acestea se numără printre țările cu piețe în curs de dezvoltare.
România, a zecea economie a UE
Cu toate că nu este inclusă în primele 25 de destinații pentru investiții străine directe, România ajunge a zecea economie din Uniunea Europeană ca mărime, în funcție de PIB-ul nominal.
Conform analizei, investiţiile străine directe în țara noastră au crescut, în intervalul 2021-2022, de la 10,6 miliarde de dolari la 11,3 miliarde de dolari. Printre oportunitățile de investiţii străine directe se numără proiectele în IT, industria auto, telecomunicaţii, energie, servicii. De asemenea, șanse mari de dezvoltare există și în sectorul producţiei, al produselor de consum, dar și în domeniul bancar şi asigurări.