Costul orar al forţei de muncă în România a înregistrat cea mare creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), în trimestrul al doilea 2016 comparativ cu perioada similară din 2015, conform datelor publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
În România, costul orar al forţei de muncă a urcat cu 12%, cu mult peste creşterea de 1,4% înregistrată în Uniunea Europeană, în timp ce în zona euro a scăzut cu 1%.
Singurele state UE în care costul orar al forţei de muncă a scăzut în trimestrul al doilea au fost Finlanda (minus 2,0%), Italia şi Luxemburg (ambele cu o scădere de 1,1%).
Avansul costurilor cu forţa de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creşterii cu 18,9% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă o creştere de 10% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de business, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mult peste media europeană. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 14,8% în sectorul construcţiilor, cu 11,6% în servicii şi cu 6,9% în industrie.
Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică /INS/, costul orar al forţei de muncă a crescut cu 6,3% în trimestrul al doilea faţă de cel precedent, pe forma brută, şi cu 11,95% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în tranzacţii imobiliare (26,57%), sănătate şi asistenţă socială (24,11%), hoteluri şi restaurante (18,62%) şi învăţământ (18,60%). Scădere s-a înregistrat doar în industria extractivă, cu 10,01%.