România la coada Europei. Probleme la multe produse alimentare

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din România (ANPC), Paul Anghel a afirmat că 22,78% din totalul produselor verificate de inspectorii instituţiei, prezintă diferenţe în România faţă de versiunea comercializată în Vestul Europei.

„Am verificat în funcţie de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european. Acolo au fost analizate 128 de produse. Din aceste 128 de produse au fost găsite în România produse identice de acelaşi producător, dar unele dintre ele veţi vedea cu cantităţi diferite, diferenţe privind compoziţia, cu absenţa unor ingrediente, sau cu prezenţa altor ingrediente, diferenţe privind proporţiile anumitor ingrediente sau diferenţe privind parametri rezultaţi din declaraţiile nutriţionale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferenţe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate”, a spus Paul Anghel.

Afirmaţia a fost făcută, marţi, la conferinţa pan-europeană „Consolidarea aplicării legislaţiei privind siguranţa produselor (alimentare şi nealimentare) în UE”, organizată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România, în colaborare cu Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare din cadrul Camerei Deputaţilor.

Cu toate acestea, directorul ANPC a spus că nu doreşte sau nu poate să spună în mod clar dacă există sau nu dublul standard

Printre produsele la care s-au identificat diferenţe, Paul Anghel a menţionat printre altele Freeway, Fanta şi Milka.

Astfel, în România sucul Freeway conţine 3% suc de portocale, iar în Spania ajunge la 8% şi în Franţa la 10%, iar în Italia la 20%.

În cazul sucului Fanta, în România conţinutul de suc de portocale este de 5%, iar în Spania de 8%, Franţa 10% şi în Italia de 12%.

La ciocolata Milka s-a descoperit o cantitate de alune de 17% în România, iar în Franţa este de 22%, potrivit psnews.ro