In urmatoarele 18 luni vom afla, gratuit, cat suntem de sanatosi. Aproape 20 de milioane de romani vor beneficia gratuit, pana la sfarsitul anului viitor, de un set minim de analize.
Oficial, ieri a inceput programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, „Analize pentru toti”, lansat de Ministerul Sanatatii Publice. Programul este o premiera pentru Romania si prevede ca toti cetatenii, asigurati sau nu, sa mearga la medic pentru a-si face un set minim de analize, in luna in care s-au nascut.
„Este un program de preventie, care urmareste sa depisteze problemele de sanatate ale populatiei. Programul ne va permite sa monitorizam atat bolile cu impact major asupra populatiei, cat si costurile pe care le presupun acestea”, declara Eugen Nicolaescu.
Toate datele ar trebui introduse in calculator, astfel incat medicul sa poata alcatui o riscograma (o aplicatie care poate semnala bolile de care riscati sa va imbolnaviti in viitor sau de care sunteti deja suspect). „In functie de banuielile pe care le avem, vom recomanda acele analize pe care trebuie sa le faca, in limita a 50 de lei”, mai spune medicul.
Piedici birocratice
Potrivit reprezentantilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), programul, anuntat in luna noiembrie, a inceput cu intarziere pentru ca instructajul cu medicii de familie a durat mult timp, bazele de date cu asigurati au fost reevaluate, la fel si cele cu neasigurati. „Volumul de munca a fost foarte mare, iar procedurile birocratice numeroase”, ne-a explicat directorul CNAS, Mariana Pacurariu.
De abia ieri au inceput sa fie distribuite taloanele. „Cei nascuti la inceputul lui iulie ar trebui sa le primeasca astazi si maine prin posta”, explica Nicolaescu, ministrul sanatatii.
Centralizare ca in Evul Mediu: cu condeiul si ceaslovul Desi inca de ieri ar fi trebuit sa se prezinte la cabinetele medicilor de familie persoanele nascute in primele zile ale lunii iulie, taloanele care permit vizita la doctor nu au ajuns deocamdata in cutiile postale ale romanilor. Insa medicii nu se declara pregatiti pentru pacientii care vor incepe sa primeasca taloanele in aceste zile.
Odata ce vor ajunge primele taloane prin posta, medicii vor avea noi probleme: calculatoarele promise de Ministerul Sanatatii nu au sosit inca, astfel incat pacientii ar trebui inregistrati cu pixul in formulare speciale, promise tot de minister, si tot intarziate.
„Nici formularele in care am putea centraliza datele in lipsa calculatorului nu au venit. Am fost saptamana trecuta la Autoritatea de Sanatate Publica sa intreb de ele si mi-au zis sa mai astept”, spune Remus Lupu, medic de familie.
Analizele, in cinci pasi: totul incepe cu un control la medicul de familie
Dupa ce ati primit prin posta taloanele, programati-va la medicul de familie pentru consult. In ziua programarii veti fi intrebat despre alte boli pe care le-ati mai avut si despre afectiunile de care au suferit rude apropiate.
Va urma examenul clinic care consta in evaluarea greutatii, inaltimii, tensiunii si pulsului. Tot medicul de familie va va indica si laboratorul la care trebuie sa mergeti pentru analize. Rezultatele primite de la laborator in doua-trei zile trebuie discutate cu medicul de familie.
CINE BENEFICIAZA Analize obligatorii pentru toti romanii
Toti romanii vor beneficia gratuit de o consultatie si de un set de analize reprezentative, diferite in functie de varsta, indiferent daca sunt sau nu asigurati. „Cine nu le va face va trebui sa-si plateasca tratamentele daca se va imbolnavi ulterior”, a declarat ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.
Din program vor fi excluse totusi persoanele care si-au facut analize in urma cu 30 de zile, copiii pana la varsta de 3 ani, cei care au fost internati in spital cu maximum 3 luni inainte de data la care ar trebui sa faca controlul si care au deja confirmata sau infirmata o afectiune. Bolnavii cronic care efectueaza periodic analize pentru evaluarea afectiunii de care sufera nu vor beneficia decat de o parte din analize.
CE TESTE SE FAC
Sapte analize de sange si urina
Analizele acoperite de Ministerul Sanatatii sunt hemoleucograma, sideremia, creatinina, glicemia, trigliceridele, colesterolul, sumarul de urina, adica analize care investigheaza toate componentele sangelui, prezenta fierului in organism, functia rinichilor, zaharul si grasimile din sange si densitatea urinei.
Uneori, rezultatele analizelor pot fi eronate, din cauza oboselii, lipsei somnului sau a unor greseli de laborator. In aceste conditii trebuie sa repetati analizele, de preferat la acelasi laborator.
„Persoanele care lucreaza noaptea, cele foarte stresate sau cele care tin regimuri drastice de slabire au valori mai mari ale glicemiei sau prezinta in urina substante care arata un dezechilibru al metabolismului”, explica medicul Mirela Livadariu, din cadrul laboratorului Synevo.
Din cele 830 de laboratoare de analize care au contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, doar 600 vor putea primi pacienti. In mediul rural ori in orasele mici, medicii de familie ar trebui sa asigure recoltarea probelor de analize la cabinet si sa lucreze cu laboratoare care le pot asigura transportul probelor in conditii de maxima siguranta.
CUM E IN VEST „Screening” european Astfel de programe nationale au avut loc in urma cu cinci-sase ani si in alte tari europene, cum sunt Franta, Germania, Anglia si Italia, si s-au desfasurat sub forma unor screeninguri. „Screeningul este o analiza mai ieftina care inlatura sau confirma existenta unei afectiuni si se poate folosi pe un numar mai mare de oameni”, afirma medicul de familie Calin Ciubotaru.