România intră oficial în luna grevelor generale

După modelul pensionarilor, bugetarii ameninţă că vor presa preşedinţia şi guvernul cu mitinguri, până la sfârşitul lunii, când ar putea declanşa greva generală.

După „modelul” lansat de pensionari - care au pus pe jar, ieri, prefecturile din câteva oraşe mari, dar şi preşedinţia -, începând de azi, timp de o săptămână, sindica liştii vor picheta sediul guvernului şi Palatul Cotroceni.

Protestele de stradă vor culmina pe 19 mai, cu un miting la care sunt aşteptaţi să participe 40.000 de oameni care vor pune stăpânire pe Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate.

Şi câteva sute de mame care primesc indemnizaţii pentru creşterea copiilor sunt hotărâte să iasă în stradă, la începutul săptămânii viitoare, „înarmate” cu bebeluşii lor.

Cât despre greva generală, deocamdată, doar dascălii au anunţat şi data declanşării acesteia - 31 mai. Aceeaşi dată este agreată însă şi de liderii confederaţiilor sindicale, care, dacă se decid să facă asta odată cu profesorii, ar putea intra în istorie ca promotori ai primei greve de proporţii.

Acestora li s-ar putea alătura şi CFR-iştii, nemulţumiţi de faptul că nu scapă nici ei de reducerea cu 25% a salariilor. Din acelaşi motiv, angajaţii Metrorex şi RATB iau în calcul o grevă comună, care ar bloca Bucureştiul.

Anul şcolar, aproape îngheţat

Până atunci însă, dascălii au hotărât ca de azi să nu mai pună note în cataloage şi să picheteze şi ei, timp de o săptămână, sediul parlamentului.

În plus, vor refuza să mai participe la evaluările naţionale şi la următoarele probe ale Bacalaureatului. „Sperăm ca măcar aşa să-i facem pe guvernanţi să-şi schimbe atitudinea”, a explicat Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

În privinţa hotărârii de a nu trece note în catalog, aceasta nu poate fi considerată abatere disciplinară. Urmarea: deşi elevii riscă să repete anul, dascălii pot recurge la această formă de protest fără a fi sancţionaţi.

REVOLTĂ ÎN FAŢA PALATULUI COTROCENI

Pensionarii, stârniţi de PSD şi TV

Mii de pensionari au protestat, ieri, în faţa prefecturilor din opt oraşe, dar şi în faţa Palatului Cotroceni, din Capitală, unde, timp de câteva ore, au fluturat ameninţător din cârje şi bastoane.

La preşedinţie, vârstnicii au cerut demisia şefului statului şi a guvernului. Unii spuneau că „au fost strânşi de prin Parcul Moghioroş”, alţii aflaseră despre proteste de la televizor.

Punctul culminant al mitingului, iniţiat de Federaţia Naţională a Pensionarilor, afiliată la confederaţia „Frăţia” (semnatară, în 2008, a unui protocol de susţinere a PSD), a fost cel în care un reprezentant al preşedinţiei a anunţat că va discuta cu o delegaţie a vârstnicilor.

Mulţimea dezorganizată a dărâmat gardurile instalate de jandarmi pentru a ajunge la intrarea în palat. Nimeni nu s-a gândit să propună formarea unei delegaţii care să intre la discuţii. În acelaşi timp, în alt colţ al oraşului, în semn de protest pentru incidentele de la Cotroceni, PSD a părăsit şedinţa parlamentului.

După prânz, în faţa Palatului Cotroceni doar 100 de oameni îşi mai strigau disperarea. Cu megafonul în mână, o femeie îşi descoperea talentul oratoric în timp ce şase protestatari primeau îngrijiri medicale.

MIŞCĂRI DE STRADĂ

Mitinguri şi grevă

Confederaţiile sindicale au anunţat şi programul comun al protestelor de stradă de luna aceasta, care ar putea culmina, pe 31 mai, cu greva generală. Acestea se vor derula astfel:

  • Joi, 13 mai - pichet la sediul guvernului şi la Administraţia Prezidenţială;
  • Vineri, 14 mai - pichet la guvern şi la Administraţia Prezidenţială;
  • Luni, 17 mai - pichet la sediul guvernului şi la Administraţia Prezidenţială;
  • Marţi , 18 mai - pichet la guvern şi la Administraţia Prezidenţială;
  • Miercuri, 19 mai, orele 10.00-14.00 - miting al celor cinci confederaţii sindicale, la care sunt aşteptaţi 40.000 de oameni în Piaţa Victoriei, din Capitală.