România încalcă legile europene cu taxa auto

Taxa auto ne face din nou probleme, după ce, anii trecuţi, Comisa Europeană a declanşat din acelaşi motiv procedura de infringement împotriva României. O decizie emisă astăzi de Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene de la Luxembourg apreciază că România încalcă legislaţia europeană prin faptul că taxa de primă înmatriculare în România discriminează autoturismele second-hand cumpărate din afara ţării.

În interpretarea unor surse din Guvernul României, Curtea Europeană a constatat că taxa are o valoare prea mare şi acest tip de taxă descurajează achiziţionarea maşinilor sechond-hand din afara ţării.

Curtea apreciază că dreptul Uniunii Europene se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe poluare pentru autovehicule cu ocazia primei înmatriculări, dacă este descurajată punerea în circulaţie a unor vehicule second-hand cumpărate în alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor maşini similare de pe piaţa naţională.

Curtea de Justiţie a constatat că reglementarea română are ca efect faptul că vehiculele second-hand importate care sunt destul de vechi şi uzate, chiar dacă valoarea taxei de înmatriculare este redusă şi ţine seama de deprecierea lor, sunt supuse unei taxe care se poate apropia de 30% din valoarea lor de piaţă, în timp ce vehiculele similare puse în vânzare pe piaţa naţională nu sunt supuse unei astfel de sarcini fiscale.

Astfel, reglementarea din România descurajează importul şi punerea în circulaţie în România a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state din UE, susţine Curtea de Justiţie.

"Or, chiar dacă dreptul Uniunii nu împiedică statele membre să introducă impozite noi, acesta obligă fiecare stat membru să aleagă taxele aplicate autovehiculelor şi să le stabilească regimul astfel încât acestea să nu aibă ca efect favorizarea vânzării vehiculelor de ocazie naţionale şi descurajarea, în acest mod, a importului de vehicule de ocazie similare", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Taxa respectă principiul neutralității

Totodată, Curtea Europeană de Justiţie constată că România nu încalcă legislaţia europeană în ceea ce priveşte neutralitatea taxei.

În acest sens, există o încălcare a dreptului UE atunci când valoarea taxei aplicate unui vehicul de ocazie importat depăşeşte valoarea reziduală a taxei încorporate în valoarea vehiculelor de ocazie similare deja înmatriculate pe teritoriul naţional, se explică în comunicat.

VEZI AICI comunicatul integral publicat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.