România. Liderii PSD și PNL caută soluții concrete pentru a scădea cheltuielile statului. Acestea depășesc cu 60 de miliarde de lei veniturile, peste limita Uniunii Europene. În toamnă, România trebuie să prezinte un plan concret de măsuri fiscale pentru a evita să fie sancționată de la Bruxelles.
Liderii PSD și PNL caută soluții
Liderii PSD și PNL s-au întâlnit la Palatul Victoria pentru a analiza un plan de măsuri prin care să ajusteze deficitul bugetar. Până la 1 septembrie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, trebuie să vină cu un plan fiscal de reducere a cheltuielilor bugetare. Oficialii europeni ar trebui să accepte o reducere treptată a deficitului bugetar, pe șapte ani.
Țara noastră speră să evite sancționarea de către Comisia Europeană pentru că și în acest an vom avea un deficit bugetar peste pragul admis de 3 la sută din Produsul Intern Brut. Doar în primele cinci luni din 2024, deficitul a ajuns la 3,4 procente. Au fost cheltuieli cu 60 de miliarde de lei mai mari decât veniturile din buget.
Cerințele Comisiei Europene
Comisia Europeană ar fi cerut autorităților de la București să elimine o parte dintre facilitățile fiscale care există acum în sectoare precum IT-ul, agricultura și industria aeronautică. Oficialii de la Bruxelles au recomandat creșterea unor taxe ca TVA ori eliminarea cotelor reduse ale acesteia, aplicate unor produse și servicii.
Cu toate acestea, liderii PNL și PSD nu sunt încântați de recomandările Comisiei Europene. Ei nu vor ca românii să aibă de suferit sau să plătească în plus, mai ales în an electoral, ca 2024, potrivit Protv.
Ajustarea deficitului nu va duce creşteri de taxe
Marcel Boloș a subliniat că ajustarea deficitului nu va duce creşteri de taxe şi impozite care să afecteze oamenii şi mediul de afaceri. Ministrul a mai spus că fără investiţii strategice în infrastructură, educaţie, sănătate, inovaţie, nu va putea fi asigurată competitivitatea economiei României pe termen mediu şi lung.