Romania, in criza fizica si calitativa a fortei munca

Presedintele Traian Basescu a afirmat ieri ca Romania se afla in pragul unei crize fizice si calitative a fortei munca, pe care o exporta masiv, si ca tara noastra este pe cale sa piarda avantajul unei forte de munca ieftine pe care il are in fata altor state UE.

„In momentul de fata, Romania risca sa nu-si poata atinge obiectivele, in conditiile in care si le-a fixat precis, dar suntem in situatia de a intra intr-o criza de forta de munca profunda”, a spus presedintele, care a participat la deschiderea lucrarilor conferintei anuale a Societatii Academice Romane (SAR).

In opinia sa, criza fortei de munca cu care se confrunta in acest moment Romania se desfasoara pe doua paliere, al existentei fizice si al calitatii ei. Seful statului a explicat ca forta de munca este „problema-cheie” a sanselor noastre de a fi eficienti.

„In aceste conditii, pentru mine devine foarte clar ca Romania este aproape de a-si pierde unul dintre marile avantaje in competitie cu alte tari: pretul scazut al fortei de munca. Antrepenorii romani nu vor mai putea sa valorifice pentru foarte mult timp acest avantaj pentru ca neplata corespunzatoare a fortei de munca nu face nimic altceva decat s-o impinga spre un export voluntar”, a spus Basescu.

Doar exportator de forta de munca

In opinia presedintelui, daca firmele nu vor avea capacitatea sa creasca salariile, Romania va ramane un mare exportator de forta de munca, intr-un moment in care „cel mai important pentru tara noastra ar fi repatrierea ei”.

El a explicat ca succesul aderarii tine si de modul in care este acesta distribuit. „Daca succesul aderarii se va concentra la foarte putini oameni, cifrele vor arata foarte bine din punctul de vedere al cresterii PIB, al performantei economice, dar rezultatul va fi o teribila polarizare a societatii romanesti intre bogati si cei care nu vor beneficia de succesul aderarii, adica aceia care vor ramane saraci”, a precizat Basescu.