România în concediu

România în concediu

Săptămâna asta bate vântul prin instituţii şi companii: tot românul care se respectă a plecat în vacanţă. Prima pe anul acesta.

În acest an, săptămâna care a început cu a doua zi de Paşte şi se termină cu „liberul guvernamental“ dat pe 2 mai este una de concediu pentru aproape tot românul. Chiar dacă ar fi trebuit să se întoarcă la serviciu ieri şi azi, fie că sunt bugetari sau salariaţi în companii private, românii au făcut „punte“ între zilele libere - Paşte şi 1, 2 mai - şi au plecat în prima vacanţă a anului.

Se recuperează sâmbătă

Deoarece între cea de-a doua zi de Paşte şi 1 Mai au fost doar două zile lucră toare, mulţi angajaţi şi-au luat liber, pentru a beneficia de o minivacanţă de o săptămână. Unii vor recupera aceste zile, iar altora le vor fi scăzute din concediul de odihnă, în funcţie de politica fiecărei companii şi instituţii.

Peste 15% dintre angajaţii Băncii Transilvania şi-au luat liber în perioada 28 aprilie-2 mai, potrivit directorului de resurse umane al băncii, Neveca Doca. De 1 Mai, majoritatea agenţiilor bancare vor fi închise. Excepţie vor face unele dintre unităţile din marile magazine. De exemplu, agenţiile Raiffeisen Bank din Selgros, Cora şi Carrefour vor fi deschise.

La capitolul excepţii, se pare că se încadrează unii dintre angajaţii CEC care se vor duce la serviciu şi pe 1 Mai. Aceştia sunt cei care lucrează la proiectul legat de lansarea unei noi imagini a băncii.

Primele zile de concediu pe 2008

La Orange România, pe 29 şi 30 aprilie, angajaţii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Dacă unii şi-au luat liber şi aceste două zile, le vor fi scăzute apoi din zilele de concediu. Compania ne-a comunicat că le acordă angajaţilor încă o zi liberă, 2 mai, astfel încât să poată beneficia de o minivacanţă la sfârşit de săptămână.

La Romtelecom, în zilele de 29 şi 30 aprilie se lucrează după program normal. Pentru ziua de 2 mai s-a prevăzut posibilitatea acordării, la cerere, a unei zile libere din concediul de odihnă, cu condiţia asigurării unei prezenţe minime la nivelul fiecărui departament.

DIN CICLUL „1 MAI MĂODIHNESC“

Angajaţii vor mai multe zile libere

Peste 77% dintre români consideră că cele 28 de zile legale libere sunt insuficiente, iar 74% sunt conştienţi că, la acest capitol, România stă mai prost decât alte ţări din Europa, arată un studiu derulat de eJobs în perioada 18-25 aprilie 2008, pe 3.500 de respondenţi. Doar 56% dintre participanţii la sondaj ştiu că beneficiază de şapte zile libere aferente sărbătorilor legale (1 şi 2 ianuarie, 1 mai, 1 decembrie) şi religioase (prima zi de Paşte, prima şi a doua zi de Crăciun) şi doar puţin peste jumătate sunt informaţi că, în calitate de salariaţi, au dreptul la minimum 28 de zile, din care 21 sunt concediu de odihnă.

PUNTE

Bugetarii nu s-au mulţumit cu liberele de la stat

Bugetarii au primit încă o zi liberă, cadou de la guvern: vineri, 2 mai. Astfel, „Ziua Muncii“ se transformă într-o minivacanţă, care începe pe 1 Mai şi se încheie cu ziua de duminică, 4 mai. Ministerul Muncii a anunţat săptămâna trecută că această nouă zi liberă va fi recuperată sâmbătă, 24 mai.

Cei mai mulţi dintre bugetari nu s-au mulţumit cu atât. Au transformat în libere şi cele două zile dintre liberele de Paşte şi cele de 1 Mai, cu promisiunea fermă că vor recupera ulterior.

Ieri, prin numeroase instituţii de stat bătea vântul, iar responsabilii anunţau că vor răspunde la telefon abia începând cu 5 mai, după ce-şi vor termina vacanţa de primăvară.

De exemplu, la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, departamentele de conducere şi cele administrative erau goale. Explicaţia: s-au luat încă două zile libere, 29 şi 30 aprilie. Cum vor fi recuperate, ne-au explicat şefii de departamente: s-a lucrat în Sâmbăta Mare (cine mai poate verifica - n.r.) şi se va lucra şi pe 10 mai, tot într-o sâmbătă. La fel s-a procedat şi în unele direcţii ale Ministerului Transporturilor.

Zile nelucrătoare la tot românul!

O iniţiativă adoptată de parlamentari, potrivit căreia prima şi a doua zi de Rusalii ar urma să devină nelucrătoare, a fost trimisă spre reexaminare de preşedintele Traian Băsescu. Acesta a cerut ca românii să nu meargă la serviciu nici pe 15 august, de Sfânta Maria, întrucât „aceasta este o sărbătoare declarată legal nelucrătoare în zece ţări europene“.

În momentul de faţă, angajaţii români sunt liberi pe 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 Mai, 1 Decembrie, precum şi în prima şi a doua zi de Crăciun. Astfel, România este una dintre ţările europene cu cele mai puţine sărbători legale: 8, faţă de Slovenia - 18, Slovacia şi Austria - câte 15, Malta - 14 şi Bulgaria - 13.

ELEVI ŞI STUDENŢI

Vacanţa dinaintea „furtunii“

Elevii şi studenţii sunt în vacanţă de Paşte în această săptămână. Tradi- ţionalul 1 Mai la mare se continuă pentru ei cu Ziua Tineretului, 2 mai. Cei mai relaxaţi în această perioadă par a fi elevii bucureşteni: Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureş ti i-a scutit de teme şi în această vacanţă şi a recomandat profesorilor şi învăţătorilor să le propună alte activităţi. Se vor întoarce cu toţii în clase, respectiv în amfiteatre, pe 5 mai. Nu pentru multă vreme, dar cu un program încărcat pentru o parte dintre ei: elevii din clasele a VII-a şi VIII-a susţin de săptămâna viitoare tezele cu subiect unic pe acest semestru, cei de clasa a XII-a trebuie să se înscrie până pe 9 mai pentru Bacalaureat, iar studenţii din an terminal intră în sesiunea dinaintea licenţei.

PREVIZIUNI

Aglomeraţia revine pe DN 1 şi la frontieră

Ieşirile din Capitală spre Autostrada Soarelui şi DN 1 se vor aglomera, din această seară, estimează poliţiştii, care cred că românii vor invada litoralul şi Valea Prahovei în timpul minivacanţei de 1 Mai. Peste 25.000 de poliţişti şi jandarmi au misiunea de a asigura ordinea şi liniştea publică în toată ţara. Traficul pe Autostrada Soarelui şi pe DN 1 va fi supravegheat şi din elicopter pentru ca echipajele să intervină prompt pentru fluidizarea traficului acolo unde este nevoie.

„Probleme mai mari vor fi probabil pe DN 1, acolo unde ne aşteptăm ca ambuteiajele să revină în după-amiaza de 4 mai, când oamenii se vor întoarce acasă. De aceea, le recomandăm şoferilor să-şi programeze din timp călătoriile către Valea Prahovei şi Braşov şi să folosească rutele ocolitoare, mai ales la întoarcerea în Capitală, în special DN 1A (Braşov - Săcele - Cheia - Vălenii de Munte - Buftea - Bucureşti)“, au precizat oficialii poliţiei. Deja, numărul de agenţi şi de radare au fost suplimentate atât pe principalele artere de circulaţie din zonele turistice, cât şi pe drumurile către punctele de trecere a frontierei de vest (cu Ungaria) şi de sud (cu Bulgaria). (Raluca Dan, Georgeta Petrovici)

Puhoi de oameni la munte şi la mare

Pe 1 Mai are loc deschiderea oficială a sezonului estival. Cu acest prilej, la Mangalia va fi inaugurat cel mai mare port turistic din Marea Neagră. Sâmbătă, la Mamaia se deschide clubul Bamboo, cu un concert susţinut de cântăreţul italian Zucchero. În total, pe litoral sunt aşteptaţi cel puţin 10.000 de turişti. Unii au început deja să apară, mai ales tinerii care au ales Vama Veche şi Costineşti, unde tarifele de cazare sunt între 20 şi 80 de lei. Şefa Agenţiei de turism Mamaia, Mădălina Mircea, spune că 90% dintre hotelurile deschise la 1 Mai vor fi pline.

„Depinde de vreme, sperăm să nu plouă“, adaugă ea, prudent. Un pachet de trei nopţi în Mamaia costă între 140 de lei şi 320 de lei, cu mic dejun inclus. La Eforie şi Neptun, tarifele sunt între 80 şi 100 de lei. Hotelierii de pe Valea Prahovei aşteaptă ca toate cele 20.000 de locuri de cazare oficiale din Sinaia, Buşteni, Azuga şi Predeal să fie ocupate. „Oferta“ turistică e completată cu cele aproape 10.000 de locuri „la negru“. (Feri Predescu, Răzvan Bunea)

Ne puteți urmări și pe Google News