România rămâne campioană la scumpirea electricității, dar și a gazelor, potrivit ultimelor date Eurostat.
Astfel, în a doua jumătate a anului trecut, prețurile medii ale energiei electrice pentru uz casnic din UE au continuat să crească. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, au crescut de la de la 23,5 euro/100 kWh la 28,4 euro. De altfel și prețul gazelor crescut, de la 7,8 euro/100 kWh la 11,4 euro. Există totuși o țară unde prețul la energie electrică nu a suferit schimbări, anume Malta, unde chiar a scăzut cu -3%. Cele mai mari creșteri de preț la acest capitol au fost înregistrate în România cu 112%, Cehia cu 97%, Danemarca - 70%, Lituania- 65% și Letonia cu 59%, în timp ce cele mai mici au fost în Luxemburg cu 3%, Austria și Germania, ambele cu +4%.
Ungaria și Bulgaria, campioane la prețuri mici la energie
Țările care plătesc cel mai puțin pentru electricitate sunt Ungaria cu 10,8 euro/100 kWh, Bulgaria cu 11,5 euro și Malta cu 12,8 euro/100kWh. Eurostat mai spune că prețurile la energie electrică și gaze naturale au dat recent semne de stabilizare, parțial datorită politicilor și intervențiilor guvernamentale. Mai ales că majoritatea statelor au optat pentru diverse măsuri, cum ar fi reducerea taxelor și impozitelor, scutiri temporare de taxe pentru consumatori. Sau plafonări, acordarea de sprijin de la stat, vouchere, iar alte state au mers pe principiul prețurilor reglementate. Până și taxele în facturile de energie au fost mult mai mici.
Acestea au scăzut de la 36% la 16% comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut, iar la factura la gaze de la 27% la 14%, asta pentru că țările UE au instituit alocații și subvenții guvernamentale sau reducerea impozitelor și taxelor pentru a atenua costurile ridicate ale energiei. Doar că aceste măsuri guvernamentale, deși reduc prețurile la energie pentru consumatorul final, au împovărat conturile guvernamentale.