Munţii şi pădurile ar putea impune ţara noastră pe harta turistică a Europei, în condiţiile în care spaţiul carpatic este văzut tot mai des ca fiind marele parc natural al Bătrânului Continent.
Frumuseţea zonelor montane ale României, abia atinse de civilizaţie, pădurile şi văile largi, tradiţiile satelor româneşti încep să impună România treptat pe harta turistică a lumii. Presa străină începe să vadă spaţiul mioritic ca pe un echivalent al parcului naţional Yellowstone din Statele Unite, asta în condiţiile în care printre pinii din munţii noştri se plimbă jumătate din populaţia de urşi a Europei, iar pădurile noastre reprezintă o parte importantă din rezerva forestieră a Bătrânului Continent.
"Prin comparaţie cu pădurea carpatică, Elveţia este o grădină", scrie prestigioasa publicaţie "Financial Times", într-un articol dedicat explorării Transilvaniei.
Asupra occidentalilor obişnuiţi cu aglomeraţia din marile centre urbane, România exercită o fascinaţie aparte. De pădurile noastre şi de satul românesc tradiţional nu s-a îndrăgostit doar prinţul Charles, ci şi numeroşi străini fermecaţi de liniştea şi de singurătatea din munţi sau de micile aşezări unde la cină se serveşte ceea ce creşte în grădina din spatele casei.
Pădurile ar putea impune România pe harta turistică
Ţara noastră poate miza pe pădurile sale şi pe viaţa rurală pentru a se impune ca destinaţie turistică. Acest lucru presupune şi acordarea unei atenţii mai mari tăierilor ilegale de copaci.
"Bine ar fi ca România să urmeze exemplul statului Costa Rica, unde o treime dintre păduri sunt protejate prin lege. Ecoturismul este viitorul", a declarat Paul Lister, fondatorul "European Nature Trust", care militează pentru conservarea spaţiilor sălbatice precum Munţii Carpaţi acoperiţi de păduri.
În sprijinul pădurilor româneşti a sărit şi prinţul Charles al Marii Britanii, care, în documentarul "Wild Carpathians", face apel la salvarea ultimelor zone neatinse de mâna omului din Europa şi la protejarea lor, înainte ca acestea să dispară.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ULRNfWsc6Xs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ip_QZaBfXqM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Un surâs din Est"
Nu doar jurnaliştii de la "Financial Times" au dedicat un spaţiu amplu promovării României ca destinaţie turistică. Televiziunea franceză France 5 a realizat un reportaj intitulat "România, un surâs venit din Est", în care sunt promovate mai multe destinaţii turistice din ţara noastră, respectiv Braşovul, munţii Carpaţi, Bucureştiul şi litoralul.
Într-un articol din "The Telegraph", ambasadorul britanic Sir John Ure vorbeşte despre existenţa a trei lumi istorice şi emoţionale în România. Există, potrivit acestuia, o Românie a fanteziei gotice, plină de temniţe, turnuri şi castele, unde perla este Castelul Bran; una a satelor săseşti şi o ultima a "fantomei" lui Nicolae Ceauşescu.
"Am avut un sentiment de mulţumire, pentru că am văzut o ţară care reuşeşte să se ridice după zeci de ani de comunism lipsit de viaţă", scrie fostul diplomat. 13% este creşterea numărului turiştilor străini în România, în primele opt luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2010
TÂRG DE TURISM
Ne prezentăm punctele forte la Londra
Cel mai mare târg internaţional de turism va avea loc, începând de astăzi şi până joi, la Londra, în Marea Britanie. Actuala ediţie este destinată doar operatorilor economici care activează în acest sector, nu şi publicului larg. Delegaţia României va fi condusă de Carmen Moraru, director general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
Cei interesaţi să aducă turişti în România vor putea discuta cu turoperatori, unităţi de cazare, operatori de transport, organizatori de evenimente, staţiuni, precum şi cu asociaţii zonale de dezvoltare şi promovare a turismului.
În prima zi a târgului va fi lansat "Ghidul staţiunilor balneoclimaterice". La această ediţie a târgului de la Londra, se aşteaptă participarea a aproape 5.000 de companii şi a peste 26.000 de persoane, din circa 189 de ţări. Citiţi şi:
- "Când vorbesc de România, străinii vor să ştie de Transilvania"
- Presa americană: România depinde de veniturile turistice aduse de Dracula