ROMÂNIA, din nou tigrul Europei? ȘASE elemente care atrag investitorii din toată lumea

Scăderile de taxe, creșterea economică, forța de muncă slab plătită și competențele lingvistive fac din România un punct de atracție pentru investitorii din toată lumea.

De altfel, evoluția din prima jumătate a anului arată clar că investițiile au început din nou să caute piața locală. Potrivit datelor BNR, în primele șase luni ale anului, investițiile străine directe au crescut de la 1,7 miliarde de euro, în prima jumătate din 2015, la 2 miliarde de euro, în aceeași perioadă din 2016.

Din totalul investițiilor din prima jumătate a lui 2016, 1,5 miliarde de euro au fost participații la capital, inclusiv profit reinvestit, fie că vorbim de bănci, fie de corporații, potrivit datelor Băncii Naționale.

1. Creștere economică accelerată și o piață retail în expansiune – România este pe un trend de creștere accelerată, avansul PIB-ului fiind de 6% în al doilea trimestru al anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, cel mai bun rezultat la nivelul statelor UE, pentru această perioadă. Totodată, vânzările retail au crescut cu 17%, în termeni anuali, în prima jumătate a lui 2016 față de același interval din 2015. Nu trebuie uitat că, după Polonia, România este a doua piață ca mărime din Europa Centrală și de Est, potrivit unui studiu realizat de Berenberg.

2. Resursele naturale – România poate deveni un grânar al zonei și totodată un hub energetic regional. Astfel, 60% din teritoriul țării este acoperit de pământ agricol roditor, iar o treime din fermele din întreaga Uniune Europeană se află pe teritoriul României. Cu toate astea, productivitatea este de numai 30% - de aici și un potențial uriaș de dezvoltare în agricultură. Totodată, România are o mulțime de rezerve neutilizate de gaze și petrol în Marea Neagră, care o pot transforma într-un hub regional pentru Europa Centrală și de Est.

3. Resursele umane  - România are unul dintre cele mai scăzute costuri cu forța de muncă, salariul mediu reprezentând o șesime din câștigul salarial din Germania și o cincime din câștigul salarial mediu în UE. De asemenea, în rândul statelor UE România are cei mai mulți specialiști IT raportat la numărul de locuitori, și este pe locul șase în lume. Un alt punct forte sunt aptitudinile lingvistice. În București 75% din populația sub 40 de ani vorbește engleză, iar 60% din populația țării vorbește o limbă străină, de regulă engleza.

4. Scăderea taxelor – Studiul Băncii Mondiale pe 2016 privind ușurința cu care se fac afacerile au poziționat România pe locul 37 din 189 de state, în condițiile în care în anul 2006 ocupam locul 62. În prezent, România depășește chiar Ungaria sau Turcia. În paralel, România a îmbunătățit sistemul de plată al taxelor, dezvoltând un sistem online pentru depunerea declarațiilor și plata datoriilor la stat.  

5. Statutul României are toate șansele să fie upgradat de la acela de piață de frontieră la cel de piață emergentă, ceea ce va atrage mulți investitori.

6. România oferă cele mai mari dividende  - Estimăm că, în acest an, indicele BET al BVB va oferi un randament de 7,9%, cel mai mare din lume, peste cel al pieței bursiere din Kuweit (7,6%) sau Bahrain (7,2%). Potrivit estimărilor BVB; Banca Transilvania, Romgaz și Transgaz ar putea plăpti dividend de peste 10% în acest an.