Din 5,57 milioane de angajaţi români, doar 1,5 milioane ar putea, teoretic, să lucreze de acasă, arată un studiu VoxEU.org, în timp ce la nivel continental, aproximativ 37% din forţa de muncă din Uniunea Europeană poate să îşi desfăşoare activitatea online.
Centrul pentru Cercetare Economică şi Politici (CEPR) a realizat un studiu despre forţa de muncă din Uniunea Europeana, publicat de VoxEU.org. Astfel, deşi România este una dintre ţările cu cele mai mari viteze de internet din lume, se află printre ultimele când vine vorba de munca de acasă.
Cifrele arată că doar 27% dintre angajaţii români ar putea lucra de acasă, adică din 5,57 de milioane de români activi pe piaţa muncii, doar 1,5 milioane ar putea practica telemunca. La nivel european, media este de 37%, pe primul loc fiind Luxemburg (54%).
Alte concluzii ale studiului la nivel european:
- 74% dintre meseriile bănoase se pot desfăşura de acasă, doar 3% dintre job-urile prost plătite au această facilitate;
- 66% dintre absolvenţii de studii superioare pot presta telemunca, doar 10% dintre angajaţii cu nivel redus de educaţie o pot face;
- 45% dintre femei pot lucra remote, pe când bărbaţii, doar 30%.
Doar 13% dintre job-uri s-ar putea face online, fără să fie afectată calitatea, din cauza lipsei de interacţiune umană.
Dacă vesticii sau nordicii își transformă adesea sufrageria în birou, noi suntem codași în acest domeniu. Munca de la distanță are plusuri, dar și minusuri.
O parte bună pentru România ar fi că salariații nu ar mai pierde așa de mult timp în trafic. Însă, când lucrează de acasă, unii spun că simt lipsa conversațiilor de la locul de muncă.
Oana este inginer de software la o companie IT din Timişoara. Pentru că stă în afara oraşului, se bucură că patru zile pe lună poate lucra de acasă.
Oana Filip: „Încep relaxată, îmi fac o cafea, mă duc şi jos în living, poate mai confortabil şi lucrez relaxat. Eu în home office sunt mai eficientă.”
Miodrag Hojda, purtător de cuvânt companie IT: „Fie că lucrează de acasă cele opt ore de lucru, fie de la birou, trebuie să ducă proiectele la bun sfârşit.”
În România, “cultura” muncii de acasă nu e foarte răspândită, iar “telemunca” e reglementată prin lege de numai doi ani. Aşa se face ca ţara noastră, alături de Bulgaria, se află la coada Uniunii Europene în ceea ce priveşte munca prestată de la domiciliu, arată datele Eurostat.
Dorinţa de a lucra de acasă creşte odată cu vârsta, arata datele Eurostat. Doar 1,8% dintre tinerii europeni sub 25 de ani prefera telemunca, în timp ce la categoria de vârsta 50-64 procentul e de 6,4%.