Primul sistem de rachete Patriot, din cele șapte pe care România urmează să le primească, a fost instalat la malul Mării Negre, fiind inspectat de premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman și mulți oficiali veniți să vadă, pentru prima dată, cea mai importantă achiziție a Armatei Române
Ministerul Apărării Naționale va avea șapte sisteme de lansare Patriot, fiecare cu 64 de rachete, care vor fi amplasate la Capu Midia și Giurgiu. O singură rachetă costă opt milioane de euro. România a primit deja, din luna august, primul sistem de rachete, instalat acum pe malul mării, la Capu Midia. Sistemul Patriot este alcătuit dintr-un radar, puncte de comandă și lansatoarele propriu-zise.
Cel puțin 200 de militari români se specializează pentru stăpânirea și mânuirea acestui sistem performant de rachete. A spus-o ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă. Sistemul detectează toate țintele aeriene agresive: rachete de croazieră, rachete balistice, avioane, drone militare. În câteva secunde sunt afișate pe ecranul radar și sunt calculate direcția lor, viteza lor și punctul către care se îndreaptă.
În doar câteva secunde, ordinatoarele de mare viteză analizează toate țintele. Creierul întregului mecanism este radarul computerizat.„ Acesta stabilește dacă este o țintă militară sau civilă și face recomandări ofițerului tactic cu ce tip de rachetă și de pe ce lansator să lanseze”, a explicat comandantul Regimentului 74 Patriot, colonelul Răzvan George Tăcea.
Din sistemul Patriot pot fi lansate simultan 100 de rachete, viteza lor atingând 2500 kilometri pe oră, potrivit specialiștilor din Armată. „Rachetele sunt complementare, unele sunt cu bătaie mai mică, altele cu bătaie foarte mare, împotriva amenințărilor clasice", precizează lt Col Sorin Cherecheș de la Statul Major al Forțelor Aeriene.
Oficialii români, în frunte cu premierul Ludovic Orban, au inspectat curioși modernele arme. Au primit lămuriri de la ministrul Apărării, Nicolae Ciucă: „Armata Română devine cea de 17-a țară care deține, care va avea în dotare o astfel de capacitate și cea de-a șaptea în rândul țărilor membre NATO. Armata României primește un echipament esențial, în forma cea mai modernă aflată în fabricație, un sistem defensiv testat în luptă, perfecționat în timp, iar țara noastră va fi mai bine protejată împotriva amenințărilor externe”.
Iar ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a subliniat că România este primul partener de la Marea Neagră care găzduiește sistemul de rachete Patriot, care reprezintă cel mai important scut împotriva amenințărilor de orice fel. „Rusia și China își dezvoltă sisteme de rachete pentru a domină Occidentul și anulează vechea ordine mondială bazată pe reguli, cum sunt pacea și stabilitatea globală susținute de mai bine de 50 de ani", a adăugat diplomatul american.
„Parteneriatul strategic dintre SUA și România capătă o nouă materializare concretă, într-o relație economică și militară care este și-n avantajul României" În cadrul programului de înzestrare,sistemul de rachete Patriot este extrem de important, este un sistem de rachete sol-aer, care este de o complexitate și un grad de tehnologie fără precedent și cu rezultate excepționale dovedite în acțiuni de luptă”, a spus și premierul Ludovic Orban.
Sistemul de rachete Patriot, achiziționat de Armata Română, este un sistem de apărare care lansează rachete cu rază medie şi lungă. România a achiziționat cea mai recentă versiune de sisteme Patriot aflate în serviciu şi testate în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.
Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor Patriot sunt companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin. Sistemul Patriot va înlocui vechile sisteme sovietice, fabricate pe vremea războiului rece, pe care Armata Română le are, încă, în uz.