Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru că nu a permis femeilor, în trecut, să muncească la fel de mult ca bărbaţii, atunci când este vorba despre funcţii publice.
Mai exact, cei şapte judecători ai instanţei judiciare a Consiliului Europei au stabilit că România a încălcat articolul Convenţiei europene a drepturilor omului care interzice discriminarea în general.
Spețele cu care Curtea a fost sesizată provin din 2018 și 2020, când două femei au fost obligate să plece din funcțiile publice pe care le ocupau pentru că aveau 60 de ani, desi ele doreau să rămână și să muncească. La acea vreme, vârsta de pensionare a bărbaţilor funcţionari publici era de 65 de ani, iar a femeilor de 60 de ani, fără drept de apel.
Între timp legislația a fost modificată, doar că acest lucru nu le-a ajutat pe reclamante care depuseseră deja acțiunea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acum, potrivit noii legislații, funcţionarii publici, atât femei, cât şi bărbaţi, se pot pensiona la aceeaşi vârstă.
Curtea Europeană reține în decizia pe care a dat-o: ”faptul că reclamantelor nu li s-a permis să continue să muncească (...) până când ar fi atins vârsta de pensionare stabilită pentru bărbaţi se analizează ca o discriminare pe bază de sex, care nu este justificată în mod obiectiv şi nici necesară”. Drept urmare, aceiași instanță a stabilit și faptul că statul român tebuie să plătească daune celor două femei care nu au mai putut continua să meargă la muncă.
Astfel, una dintre ele va primi o despăgubire de 7.500 de euro, iar cealaltă 1.600 de euro pentru faptul că le-a fost încălcat dreptul. Desigur că acești bani, ca de altfel orice despăgubire pe care statul român trebuie să o plătească ca urmare a unei decizii CEDO vor fi plătiți din bugetul de stat.