România ar putea să aibă în acest an cea mai mare creştere a deficitului bugetar din Uniunea Europeană ceea ce a îngrijorat Comisia Europeană.
Angela Cristea, şeful Reprezentanţei CE în România, a spus, cu ocazia lansării "Raportului economic pentru România 2017, că, deşi s-au primit asigurări de la Guvern că nu sunt motive de preocupare în acest sens, are temeri privind respectarea angajamentelor.
"România a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere economică din Europa, de 4,9%. În acelaşi timp, raportul atrage atenția asupra riscului ca anul acesta să aibă cea mai mare creştere a deficitului public. Noi am primit asigurări de la Guvern că nu avem motive de îngrijorare, dar suntem ca părintele ăla care îşi face întotdeauna griji ca nu care cumva să se îmbolnăvească copilul. Mai bine să fim îngrijorați şi să nu se întâmple nimic, că putem trage concluzia în raportul de anul viitor că ne-am făcut griji degeaba", a spus Cristea.
Ea a arătat că în România creşte inegalitatea socială, aceasta fiind o tendință consemnată din 2012.
"Constatăm scăderea sărăciei, dar creşterea inegalităților sociale. Acesta nu este un fenomen punctual, ci o tendință din 2012. Nu este specifică numai României, observăm asta şi în alte state din UE", a mai arătat şeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Potrivit previziunilor economice de iarnă publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, față de 3,2% cât estima în toamnă, pentru ca în 2018 să urce la 3,9% din PIB.
"Bugetul pe 2017 adoptat de noul Guvern conține mai multe reduceri de taxe (în special eliminarea contribuțiilor sociale pentru pensii mici) la care se adaugă majorarea cheltuielilor pentru pensii şi salarii în sectorul public. În consecință, deficitul guvernamental este preconizat să crească la 3,9% din PIB în 2018 din cauza efectelor majorării semnificative a pensiilor programată pentru luna iulie 2017", avertiza Comisia Europeană la vremea respectivă.
Totodată, Comisia Europeană a revizuit în urcare, la 4,4%, estimările referitoare la creşterea economiei româneşti în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,7% în 2018.