România, "campioana" Europei la fetiţe-mamă

Anual, la noi în ţară nasc peste 500 de adolescente care au sub 15 ani. În jumătate dintre cazuri, tatăl este nedeclarat. În plus, suntem pe locul doi în Europa, după Marea Britanie, în ceea ce priveşte numărul de naşteri la adolescente, peste 28.300 de tinere cu vârsta între 15 şi 19 ani aducând pe lume un copil în fiecare an.

România este „pe podium“ şi în clasamentul ţărilor cu cele mai multe avorturi la adolescentele cu aceeaşi vârstă. În această ierarhie, ţara noastră este devansată de Marea Britanie şi Franţa.

Avem cele mai tinere mame din toată Europa, arată un raport al Uniunii Europene prezentat ieri, cu două zile înainte de Ziua Mondială a Contracepţiei. România este „pe podium“ şi în clasamentul ţărilor cu cele mai multe avorturi la adolescentele cu aceeaşi vârstă. Statisticile din 2005 arătau că în Marea Britanie au loc peste 36.000 de avorturi, în Franţa, peste 28.370 de întreruperi de sarcină, iar în România se produc peste 17.000 de avorturi anual.

Cazul Florinei, românca de 11 ani care a ajuns până la Londra pentru un avort, a făcut înconjurul lumii.

Sarcina, principala cauză de deces la tinere

În România, peste 28.300 de tinere cu vârsta între 15 şi 19 ani au născut un copil. Mai dramatic este că mame precoce au devenit şi 520 de tinere cu vârsta mai mică de 15 ani, ceea ce plasează România pe primul loc în Europa. Pe locul doi se situează Bulgaria, cu aproape 400 de mămici cu aceeaşi vârstă, urmată de Marea Britanie, cu 230.

„În România, din cele peste 500 de naşteri în rândul tinerelor, în 200 de cazuri, tatăl este nedeclarat. Probabil că aceste tinere mămici provin din familii foarte sărace, care nu ştiu că există contraceptive gratuite. În 80% din comunele din România se dau contraceptive gratuite prin medicii de familie“, afirmă Borbala Koo, director la Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS).

Un raport internaţional avertizează că sarcina reprezintă principala cauză de deces la tinerele cu vârsta între 15 şi 19 ani, de vină fiind complicaţiile la naştere şi avorturile ilegale sau făcute în condiţii periculoase.

Tinerii ignoră contracepţia

Lipsa de educaţie a tinerilor, a părinţilor şi a profesorilor sunt principalele cauze ale acestui fenomen. „Majoritatea tinerilor ştiu că un act sexual neprotejat duce la sarcini nedorite. Cu toate acestea, ei nu folosesc metode contraceptive. Pentru a micşora numărul de sarcini nedorite şi de avorturi este nevoie de educaţie sexuală în şcoli, de dezvoltarea unor opţiuni pentru recrea- ţie, altele decât sexul şi discoteca, dar şi de încurajarea tinerilor să facă sport. Ei au un nivel de energie foarte ridicat care trebuie consumat, iar sportul este cea mai indicată modalitate de a face acest lucru“, explică Borbala Koo.

Aproximativ 47% dintre europeni nu folosesc contracepţie prima dată când au un contact sexual cu un partener nou, iar 44% nu discută despre contracepţ ie înainte să aibă contact sexual cu o persoană recent cunoscută. De asemenea, deşi 95% dintre bărbaţii din Europa sunt de acord cu opţiunea partenerei legată de contracepţie, doar 86% ştiu ce metodă contraceptivă foloseşte aceasta. "Pentru a micşora numă rul de sarcini nedorite e nevoie de educaţie sexuală în şcoli, de opţiuni pentru recreaţie, altele decât sexul şi discoteca, dar şi de încurajarea tinerilor să facă sport.",  Borbala Koo, director executiv SECS