Guvernul va trebui să-și plătească mai multe datorii publice ajunse anul acesta la data scadenței, iar începutul de an este unul liniștit. Prima scadență majoră este în aprilie, urmând ca alte datorii să fie plătite în iunie, septembrie, octombrie și decembrie.
În aprilie România trebuie să achite 10,85 miliarde de lei pentru o emisiune de obligațiuni lansată în 2013, dar pe care Ministerul Finanțelor a redeschis-o repetat pentru a lua noi împrumuturi în ultimii ani. În celelalte luni, toate plățile pe care Guvernul român le are de făcut depășesc 11 miliarde de lei.
Ce sumă trebuie să plătească România pe plan extern
În ceea ce privește datoria externă a României, statul trebuie să plătească în august 1,28 miliarde de dolari, adică 6 miliarde de lei pentru scadența unei emisiuni de obligațiuni din 2013.
Potrivit Ministerul Finanțelor, România trebuie să se împrumute, pentru a acoperi deficitul bugetar și plata datoriei vechi, cu 160 de miliarde de lei, una dintre cele mai mari împrumuturi de până acum.
„În anul 2023, necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 160 miliarde lei, la care se adaugă necesarul de refinanțare a instrumentelor de cash management, volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,4% din PIB (aproximativ 68 miliarde de lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2023, în sumă de cca 92 miliarde de lei”, potrivit informațiilor Ministerului Finanțelor.
Cu cât s-a împrumutat statul român
Doar în luna decembrie Guvernul s-a împrumutat cu 9,3 miliarde de lei de la investitori și populație, prin titluri de stat. Dobânzile acestora au scăzut până la 8%, după ce anterior, în octombrie, acestea au ajuns la un record absolut, de 9,68%. Din titlurile de stat către investitori, totalul împrumuturilor statului ajung la 125 de miliarde de lei.
De asemenea, la aceste sume se adaugă trei miliarde de lei din împrumuturi prin plasamente private pe piețele externe, dar și alte cinci miliarde de la instituții de profil. Pe lângă acestea, ajung la plată anul acesta și alte împrumuturi ale statului, cum ar fi o finanțare în valoare de 400 de milioane de euro, potrivit datelor profit.ro.