Racheta „EcoRocket”, care ar urma să înscrie statul român pe locul doi în lista țărilor din UE cu propriul satelit, a trezit o serie de suspiciuni. Autoritățile române nu au știut de lansarea navei până pe data de 1 iulie. Președintele Agenției Spațiale Române nu a fost nici el înștiințat de demers și spune că operațiunea nu este decât o campanie de publicitate.
Racheta „EcoRocket”, programată pentru lansare pe data de 16 august, înscrie România pe locul doi în Uniunea Europeană în topul statelor cu propriul satelit trimis pe orbită, după Franța. Proiectul este demarat de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), însă autoritățile nu știu foarte multe detalii despre lansarea în cauză.
Statul român nu sprijină financiar lansarea rachetei
Unul dintre sponsorii proiectului este Aether, o monedă virtuală, care se caracterizează drept un „pod între știință și criptomonede” și face referire la proiectul ARCA.
„Explorarea a fost baza dezvoltării umane de la începuturi. Numai prin explorare și depășirea limitelor rasa umană își poate atinge adevăratul potențial. Aether va călători la limitele dintre știință și tehnologie, direcționând proiectul și eforturile sale pentru a transforma imposibilul în realitate. Proiectul nostru va fi bazat pe cercetare, dezvoltare tehnologică și înfăptuirea visului primar al umanității”, se arată pe site-ul Aether.
Relația dintre Aether și ARCA nu este însă, foarte clară. Important de menționat este faptul că statul român nu sprijină financiar proiectul lansării rachetei.
ROMATSA nu știa despre lansarea rachetei
Instituția responsabilă de gestionarea traficului aerian din România, ROMATSA, nu a fost informată despre lansarea rachetei decât pe data de 1 iulie. Reprezentanții au transmis că instituția „nu are informații actualizate privind stadiul acestor activități și perioada preconizată pentru efectuarea lansărilor”, potrivit Libertatea.
ARCA are nevoie de mai multe autorizări și certificate din partea ROMATSA, pentru a lansa racheta în cauză astfel încât operațiunea să se desfășoare în spiritul tratatelor în care România este implicată cu privire la activitățile militare din zona Mării Negre.
Racheta ar urma să fie lansată de sub apă, din Marea Neagră, pe 16 august, potrivit sursei citate, și ar trebui să ajungă la 240 de kilometri înălțime.
ARCA, ROMATSA și Forțele Aeriene ar urma să semneze însă, un protocol cu privire la circumstanțele în care ar urma să aibă loc lansarea.
Lansarea, „o acțiune de marketing”
Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius Piso, spune că lansarea este „o acțiune de marketing”.
"Din punctul nostru de vedere, oficial nu avem cunoștință de o astfel de lansare. Este o acțiune de marketing, publicitate, care durează de 20 de ani", s-au exprimat reprezentanții ROSA.
Trebuie menționat că ROSA se află în conflict cu ARCA de o perioadă mai lungă de timp. În anul 2013, ARCA acuza ROSA că distribuie fondurile clientelar, semnalând problema în cauză la DNA. În același timp, Marius Piso a acuzat că ARCA a făcut „circ” după ce a pierdut competiția pentru finanțarea mai multor proiecte.
Racheta „EcoRocket” a fost construită în România - în totalitate - și funcționează cu abur sub presiune, motiv pentru care este considerată o navă ecologică. Operațiunile de construire au fost în valoare de 1, 2 milioane de euro. Lansarea rachetei costă 490.000 de euro, iar toate sumele reprezintă finanțări private.