România, al treilea producător de porumb din UE

În plină criză alimentară, România ar putea deveni cel de-al treilea mare producător de porumb al Europei, dacă va reuşi să-şi dubleze producţia în acest an, potrivit estimărilor Reuters.

Dacă anul trecut nu am reuşit să producem decât 3,7 milioane de tone de porumb, în 2008 oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii citaţi de Reuters se arată optimişti, mizând pe o recoltă de porumb de circa 9 milioane de tone. Sorin Chelmu, secretar general la Agricultură, ne-a declarat că în acest an au fost însămânţate circa 2 milioane de hectare, care la o producţie medie estimată de 4,5 tone de porumb la hectar ar produce circa 9 milioane de tone, precizând însă că este prematur să se facă estimări privind producţia totală.   9 milioane tone este estimarea producţiei de porumb a României pentru 2008. Preţurile rămân ridicate Seceta severă înregistrată anul trecut a afectat serios toate culturile agricole. Recolta de porumb realizată în 2007 a fost la jumătatea celei din 2006 şi cea mai scăzută de după 1990, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Experţii citaţi de Reuters estimează o producţie totală de porumb la nivelul statelor membre UE de circa 56 milioane de tone. Europa va cunoaşte în acest an o creştere a producţiei agricole cuprinsă între 8% şi 12%, însă fără efecte imediate asupra preţului la alimente. Ţările sărace vor plăti cu 40% mai mult pentru importurile de cereale, deoarece preţul va rămâne piperat în urma creşterii facturii la combustibil.

„Industria alimentară va fi lovită din plin în următorul an de costurile din ce în ce mai ridicate la combustibil“, a declarat Stefan Barden, directorul general al celui mai mare producător alimentar din Marea Britanie, Northern Foods, citat de ediţia on-line a publicaţiei britanice „The Times“. Orezul a cunoscut cea mai accelerată majorare de preţ, ajungând în primele patru luni ale anului să-şi dubleze preţul comparativ cu ianuarie 2007.

Banca Mondială estimează o creştere a nevoii de cereale şi carne în următorii 25 de ani cu circa 50%, respectiv 85%. Lipsa alimentelor a dus deja la revolte în 37 de ţări, printre care Egipt, Niger, Haiti şi Camerun. Potrivit lui Hafez Ghanem, directorul general al Organizaţiei de Alimente şi Agricultură din cadrul ONU, citat de „The Guardian“, la cele 854 de milioane de oameni care suferă deja de lipsa alimentelor se vor adăuga, într-o perioadă destul de scurtă, alte câteva milioane. Criza alimentelor, dezbătută la nivel înalt Într-o săptămână, liderii marilor ţări exportatoare de cereale se vor întruni la Roma, în încercarea de a găsi soluţii pentru criza alimentară. Summitul din capitala Italiei va fi primul dintr-o serie de întâlniri la vârf ale liderilor mondiali care văd în criza alimentelor o ameninţare mai mare la adresa stabilităţii politice decât terorismul.   În iunie, va avea loc o întâlnire a Organizaţiei Mondiale a Comerţului în care se va încerca reducerea taxelor la export care să determine o scădere a preţului la cereale şi să crească posibilitatea fermierilor din ţările în curs de dezvoltare de a-şi vinde produsele pe alte pieţe.