Obiectul găsit în Aiud în urmă cu aproximativ cinci decenii a atras privirile curioșilor și experților din întreaga lume. După 45 de ani de la descoperirea sa, o întrebare continuă să macine comunitatea specialiștilor: obiectul are sau nu proveniență extraterestră?
În 1973, câţiva muncitori din Aiud au descoperit trei obiecte miserioase în pământ. Aceştia au chemat un specialist, care a identificat două dintre corpuri, spunând că este vorba despre fosile care au câteva milioane de ani, însă cel de-al treilea obiect este un mister, deoarece este realizat din aluminiu, element chimic care nu avea cum să existe înaintea erei noastre.
Nici la 45 de ani distanță din momentul descoperirea acestuis, cercetătorii nu au descoperit provenienţa obiectului. Mulţi s-au grăbit să spună că este vorba de o rămăşiţă a unei nave extraterestre. „Obiectul, lung de circa 20 de centimetri, lat de circa 12,5 cm şi gros de 7 cm, prezenta două goluri cilindrice, de diametre diferite, practicate astfel încât golul cu secţiunea mai redusă penetra către baza celuilalt, perpendicular. Golul cu diametrul mai mare prezenta în plus o ovalizare a părţii sale inferioare, efect ce părea a fi produs de un ax cu capul rotunjit, cu care s-ar fi asamblat. Pe suprafaţa sa inferioară cât şi lateral, obiectul prezenta urme ale unor lovituri repetate, dintre care unele au fost puternice. Toate detaliile remarcate sugerau faptul că piesa a facut parte cândva dintr-un ansamblu funcşional şi că a fost pierdută dintr-un motiv oarecare, în albia de atunci a raului“, a scris inginerul Florin Gheorghiţă, în cartea „Enigme in Galaxie“, apărută în anul 1983.
Învelit într-un strat gros de 10 cm de pietriş solidificat, obiectul a fost datat iniţial ca fiind de acum 100.000 de ani. Oficial, aluminiul a fost obţinut în laborator în 1825 de către fizicianul şi chimistul Hens Christian Orsted, iar producerea sa pe cale industrială la scară largă a început în 1883. Un alt factor ce adânceşte misterul aliajului este stratul de oxid de aluminiu depus pe suprafaţa acestuia. În general obiectele de aluminiu oxidează în profunzime după un timp îndelungat, iar grosimea stratului protector descoperit pe aliaj era de aproximativ jumătate de centimetru, aşadar vechimea era cu mult mai mare de 100 de ani.
Obiectul a fost analizat în Elveţia, unde s-au confirmat rezultatele de la Măgurele. Mai mulţi spceialişti au declarat că ar avea o vechime de 250.000 de ani, însă datele de laborator indică faptul că obiectul ar avea între 400 de ani şi 80.000 de ani. „Călcâiul“ de la Aiud este şi astăzi în custodia Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca.
,,Acesta are o lungime de 20 de centimetri şi o grosime de 7 centimetri, iar pe parţile laterale obiectul prezenta urme ale unor lovituri repetate. Fapt ce sugerează că obiectul a făcut parte dintr-un sistem funcţional. Există mai multe ipoteze privind sursa de provenienţă a obiectului, nu se poate confirma sau infirma posibilitatea sursei de provenienţă extraterestră'' a precizat George Cohal, director executiv în cadrul Asociaţiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neindentificate (ASAFN)