România a scăpat de recesiune și a obținut o creștere cu 2%
- Raluca Florescu
- 15 noiembrie 2014, 00:00
Economia a ieșit din perioada de scădere, reușind să înregistreze, în intervalul iulieseptembrie un avans semnificativ, chiar și raportat la celelalte state europene.
Datele anunțate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS), ce au indicat o creștere a economiei cu 1,9% în al treilea trimestru al anului, față de cele trei luni anterioare, au depășit cu mult așteptările analiștilor, dar și pe cele oficiale, care estimau un avans de aproape două ori mai mic.
„Avansul PIB, de 1,9%, în cel de-al treilea trimestru, comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, ne plasează pe primul loc la nivelul UE, înaintea Poloniei (0,9%). Avansul se bazează în principal pe două componente – producție industrială și exporturi”, a spus Constantin Niță, ministrul Economiei, după publicarea datelor INS.
Recesiunea, anulată de o nouă estimare
Același anunț de ieri al Statisticii a venit cu o noutate care anulează practic informațiile oficiale de până acum, potrivit cărora economia s-ar afla în recesiune.
Până acum, se știa că economia locală a înregistrat scădere în trimestrele unu și doi din an ceea ce, conform definiției tehnice, presupunea intrarea în recesiune. Însă INS a revizuit calculele privind evoluția din primul trimestru.
Conform noilor estimări, economia românească a înregistrat un plus în primele trei luni din an, de 0,5% față de trimestrul anterior, și nu a scăzut cu 0,1%, cum se anunțase acum câteva luni. Cum calculele pentru primul trimestru au fost refăcute, rezultând că a fost vorba de creștere și nu de scădere, reiese că România nu s-a aflat în recesiune.
Creștere mai mare ca în 2008
Cei doi candidați în cursa pentru prezidențiale au exploatat fiecare în mod diferit datele statistice.
„Am spus alaltăieri că în baza estimărilor Comisiei Europene că vom avea o creștere de 1, mă bucur că este 1,9%, aproape dublu”, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta, în cadrul unei conferințe programată la aceeași oră cu prezentarea datelor Statistice. Premierul a ținut să puncteze și faptul că noile date infirmă ideea de recesiune: „S-a tot vorbit, s-a tot folosit în campanie termenul de recesiune. N-am fost niciodată în recesiune, a fost o estimare rostogolită politic de oameni care nu se pricep. Avem acum confirmarea, România nu a fost niciodată în recesiune, nici măcar tehnică”.
În plus, premierul a dat asigurări că la final de an economia va depăși vârful de creștere pe care l-a avut în 2008.
De partea cealaltă, Klaus Iohannis a spus că ar trebui prezentate detaliile creșterii economice. „Lipsesc cu desăvârşire datele structurale şi aşteptăm sigur şi toate datele care fundamentează această raportare care s-a făcut astăzi (n.r. - ieri)”, a spus președintele PNL, Klaus Iohannis. Acesta a mai pus accentul pe faptul că este avansul economic nu e resimțit de români.
ANOFM: 17.000 de locuri de muncă
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat, ieri, că, la nivel național, sunt disponibile 17.100 de locuri de muncă. Cele mai multe posturi sunt disponibile, potrivit mediafax.ro, în București (2.435) și județele Cluj (1.711), Prahova (1.276), Arad (990), Ilfov (832), Iași (805), Argeș (735), Timiș (701) și Hunedoara (607). Județele în care se înregistrează cele mai puține locuri de muncă sunt: Suceava (18), Mehedinți (21), Bacău (49), Sălaj (52), Ialomița (62), Gorj (71), Galați (78) și Vrancea (92). Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă de domiciliu sau de reședință sau pot accesa adresa de internet www.semm.ro , unde pot vizualiza locurile de muncă vacante oferite în fiecare județ, pe meserii.
Estimările analiștilor, depășite cu mult
Datele INS au surclasat anticipările economiștilor care întrevedeau o creștere economică în al treilea trimestru al anului, dar nu la acest nivel. „Consensul analiștilor viza o creștere trimestrială de 0,4% în al treilea trimestru al anului, iar datele oficiale au indicat un avans de 1,9%”, au scris specialiștii ING Bank România, într-un comunicat. „Mai mult, în timp ce anterior s-a raportat că economia a scăzut în primul trimestru și în cea de-al doilea, din 2014, aceste calcule au fost refăcute pentru a indica în cele din urmă un singur trimestru de scădere, respectiv trimestrul doi din an”, au completat analiștii.
Aceștia conchid că revizuirea datelor statistice de către INS și lipsa detaliilor privind evoluția economiei în al treilea trimestru nu le permite să tragă o concluzie fermă. Prin prisma noilor informații oficiale, economia ar putea înregistra însă pentru întreg anul în curs o creștere de 2,8%, mai scriu ei. Potrivit informațiilor statisitice, economia locală a crescut în primele nouă luni ale anului cu 3,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.