România a intrat pe harta giganţilor petrolieri

Mari companii mondiale şi-au arătat interesul pentru zăcămintele de petrol şi gaze din Marea Neagră scoase la licitaţie de autorităţile române.

Ţara noastră a intrat pe harta de interese a giganţilor petrolieri. Resursele de hidrocarburi scoase „la bătaie” de autorităţile române au atras în competiţie unele dintre cele mai mari grupuri petroliere din lume. E vorba de gigantul american ExxonMobil, care caută deja gaze naturale şi petrol în România alături de OMV Petrom, Chevron din SUA sau francezii de la Total.

Cu un total de 30 de perimetre ofertate, de circa 1.000 de kilometri pătraţi fiecare, din care 11 perimetre doar în Marea Neagră, aceasta este poate cea mai amplă licitaţie organizată de statul român în ultimele două decenii.

Până vineri, când a fost termenul- limită, 24 de companii au depus oferte pentru 20 de perimetre din Marea Neagră, Dobrogea şi vestul ţării.

Intrarea unor jucători de asemenea anvergură în România ar revigora o piaţă dominată de doi jucători, Petrom şi Romgaz. În plus, investiţiile preconizate pot ajunge la 100 de milioane de euro, pentru faza de explorare, şi sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, în etapa de dezvoltare a zăcămintelor, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

„Fiind companii atât de mari, avem o certitudine: că în maximum 3-4 ani putem intra cu zăcămintele în faza de exploatare, pentru că ele nu vin să piardă timpul aici. Asta spre deosebire de firmele mici, care n-au bani şi se joacă cu programe de explorare suplimentare, în 17 ani forează patru sonde, ca să tragă de timp până găsesc un cumpărător”, ne-a declarat Gelu Mărăcineanu, specialist în domeniu. Cine se bate pentru resursele câştigate la Haga

Una dintre cele mai interesante zone este cea de la Marea Neagră, îndeosebi cea de mare adâncime a apei, puţin cercetată. Astfel, trei ofertanţi - consorţiul format din ExxonMobil şi OMV Petrom, cărora li s-a alăturat acum Romgaz, ruşii de la LukOil Overseas cu Vanco International şi spaniolii de la Repsol Exploracion - vizează zona de mare adâncime a apei, de peste 100 metri, respectiv perimetrele 29 şi 30. Acestea două fac parte din suprafaţa câştigată în februarie 2009 de România la Haga, de 9.700 kilometri pătraţi.

Tot în această zonă sunt incluse şi loturile 27 şi 28, aflate la o adâncime ceva mai mică, de sub 100 metri, pentru care au depus ofertă Melrose Resources (UK) cu Petromar Resources (firmă înfiinţată acum un an de omul de afaceri Gabriel Comănescu) şi de Rompetrol SA, a kazahilor de la KazMunaiGaz. Consorţiul OMV Petrom şi Romgaz au ofertat, la rândul lor, perimetrul 28. Giganţii Chevron şi Total concurează pentru trei perimetre din Dobrogea, în timp ce grupul ungar MOL vizează trei areale de pe linia de vest a ţării. Vezi aici firmele care au depus oferte.