România a înregistrat o scădere economică de 2,3% în primele nouă luni
- Adam Popescu
- 2 decembrie 2010, 13:36
Produsul intern brut (PIB) al României s-a contractat în primele nouă luni ale acestui an cu 2,3% - date ajustate sezonier- faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).
În ceea ce priveşte perioada iulie-septembrie 2010, PIB-ul a fost de 126,29 miliarde de lei, în scădere cu 0,7% faţă de trimestrul II din 2010. Dacă se compară cu cel de-al treilea trimestru din 2009, reducerea este de 2,5%, în termini reali, precizează INS.
Cea mai contribuţie la scăderea economică au avut-o sectorul construcţiilor (-14,9%, reducerea volumului de activitate), agricultura cu -7,6%, transporturile şi telecomunicaţiile cu -6,5%.
"Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 3,3%", se menţionează în comunicatul INS. Industria a fost ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 4,2%. Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (+2,6%).
Consum mai mic cu 1,4%
Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul III 2010 cererea internă a scăzut cu 2,5 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2009, pe seama reducerii volumului formării brute de capital fix (-13,7%) cât şi a volumului consumului final.
"Consumul final total s-a redus cu 1,4%, atât ca urmare a diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu un procent cât şi a volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice care s-a diminuat cu 3,0%", se arată în sursa citată.
Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (+14,6%) comparativ cu cea a volumului importurilor (11,9%).