Naționala „tricoloră” a trăit o rușine fără precedent în primăvara anului 2003, după ce a fost umilită în preliminariile Campionatului Eruopean. Meciul cu nordicii s-a disputat în condiții nemaivăzute în fotbalul cu pretenții
După ce s-a calificat la Mondialul găzduit de Italia - 1990, în dauna Danemarcei, pe care a învins-o la București, scor 3-1, echipa națională avea să-i reîntâlnească pe scandinavi în preliminariile Campionatului European găzduit de Portugalia, în 2004.
Prima partidă a fost programată la data de 29 martie 2003, la București. Erau vremurile în care echipei naționale îi era greu să găsească un teren decent pe care să evolueze.
FOTO: Mutu, în duel cu Gravesen
Mocirla din Ghencea, înlocuită de nisipul de pe „23 August”
Gazonul stadionului „Steaua” arăta ca o orezărie, așa că varianta cea mai bună a fost vechea arenă „23 August”. În primăvara acelui an, subiectul terenului a fost hipermediatizat. Firma lui Adrian Oprișan a fost cea care s-a ocupat de gazon, iar la final, rezultatul a fost catastrofal. Iarba n-a încolțit și la ora jocului suprafața de joc arăta ca o plajă.
Imaginile au rămas în istoria fotbalului și n-au mai fost văzute pe un alt stadion din fotbalul cu pretenții.
Nisipul sărea din picioarele fotbaliștilor, precum praful de pe ulițele copilăriei, în lunile secetoase. Pentru ca dezastrul să fie complet, „tricolorii” au încasat o înfrângere usturătoare, scor 2-5 și plecat la vestiare huiduiți de 55.000 de oameni furioși.
Primul și ultimul meci pentru „Reghe”
România a marcat prin Mutu (5), Munteanu (47), danezii au punctat datorită lui Rommedhal (8 și 90+2), Gravesen (53), Tomasson 71) și Contra (73 - autogol). A fost ultimul meci jucat la națională de Gică Popescu, dar și de Laurențiu Reghecampf. Antrenorul Stelei a debutat în jocul cu danezii, a gafat la golul lui Tomasson și de atunci n-a mai îmbrăcat tricul primei reprezentative. Titular la cel meci, Paul Codrea își amintește.
„Până prin minutul 50 n-a fost chiar rău pentru noi. Am condus de două ori, Ganea a avut o bară. Apoi, a început să se nască o conjunctură incredibilă. A dat Gravesen golul ăla de la 40 de metri, a gafat Reghecampf, Contra a înscris un autogol... Dezastru, ce mai. Am ieșit în fluierături. Gazonul a fost o problemă și atunci, așa cum a mai fost și în alte ocazii. Ce mai puteam să zicem noi când am văzut nisipul ăla, peste care se aruncase și vopsea? Era prea târziu, trebuia să jucăm”, ne-a declarat fostul internațional Paul Codrea.
S-au vărsat lacrimi amare la Copenhaga
Una dintre dramele trăite de echipa națională s-a petrecut în toamna anului 2003, în capitala Danemarcei. România a ratat inexplicabil califi carea la Europeanul din Portugalia
După dezastrul din prima partidă jucată cu Danemarca, Anghel Iordănescu a rezistat pe banca naționalei și a continuat campania de calificare.
România a învins Bosnia, acasă (scor 2-0), a remizat în Norvegia (1-1) și a trecut de Luxemburg pe teren propriu (4-0). Ultimul joc s-a disputat la Copenhaga, pe 10 septembrie 2003, împotriva danezilor. România a remizat (scor 2-2) și a ratat șansa de-a merge la Campionatul European din Portugalia. Egalul a avut un coeficient al dramei și mai mare decât eșecul de la București.
FOTO: Ionel Ganea, prins în cleștele danezilor
Mutu, Bratu și Cernat n-au putut închide meciul
Mai întâi, gazdele au deschis scorul scorul prin Tomasson, cel care a transformat un penalty în minutul 35. A urmat o repriză secundă năucitoare.
România a întors spectaculos rezultatul, datorită lui Adrian Mutu (61) și Daniel Pancu (72). Apoi, în ultimele 10 minute, Adrian Mutu, Florin Cernat și Florin Bratu au ratat ocazii monumentale pe contraatac și n-au putut închide jocul.
Danezii au egalat prin Laursen, după expirarea minutelor de prelungire arătate de „centralul” Urs Meier.
Urs Meier și Mica Sirenă, țapi ispășitori
Arbitrul elvețian a fost pus la zid de o țară întreagă, dar jocurile fuseseră făcute. La interviurile acordate imediat după fluierul final, Dorinel Munteanu și Cristi Chivu au vorbit cu lacrimi în ochi. După meci, câțiva suporteri români au devastat celebra statuie Mica Sirenă din capitala Danemarcei.
Grupa a fost câștigată de danezi (15 puncte), în timp ce Norvegia și România au încheiat cu același număr de puncte (14). La baraj au mers nordicii, pentru că au avut avantajul rezultatelor directe (1-0 la București și 1-1 la Oslo).