O femeie din Portugalia a dat în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) un număr de 32 de țări, printre care se află și România. Cauza ar fi schimbările climatice la care acestea contribuie fără încetare. Procesul a fost inițiat alături de frații și de verișorii ei.
Claudia Agostinho, o femeie din Portugalia, alături de frații și verișorii ei, a dat în judecată 32 de țări, printre care se află și România, acuzându-le de provocarea schimbărilor climatice. Ei vor să atragă atenția asupra impactului încălzirii globale și a eșecului țărilor respective de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Decizia a fost luată după ce o plajă pe care o frecventa femeia încă de când era mică, a fost distrusă în incendii.
„Claudia Agostinho mergea de când era mică pe plaja Pedrogao. Pe atunci era o întindere de nisip alb argintiu, cuprins între pini și mare. Astăzi, plaja Pedrogão, în centrul Portugaliei, este o amintire apocaliptică a măcelului și violenței care pot fi provocate de încălzirea globală”, a scris The Guardian despre cazul femeii.
Cazul lor va fi audiat în această toamnă în fața a 17 judecători. Dacă vor avea succes, guvernele ar fi obligate din punct de vedere legal să-și intensifice reducerea emisiilor, dar și să abordeze contribuțiile lor de peste mări la criza climatică, inclusiv emisiile la nivel mondial ale companiilor lor multinaționale.
32 de țări au fost date în judecată la CEDO
În cauza lor, familia Agostinho susține că criza climatică interferează cu dreptul lor la viață, dreptul lor la respectarea vieții lor private și de familie, precum și cu dreptul lor de a nu fi discriminați.
„Am fost determinată să fac asta din cauza anxietății pe care o simt cu privire la ceea ce se întâmplă și ce se va întâmpla dacă nu luăm nicio măsură. Și acum suferim din nou de căldură. Mă gândesc în sinea mea: Vreau să aduc copii în această lume dacă nu există un viitor bun pentru ei?, și simt că trebuie făcut ceva, felul în care trăim cu toții nu este sustenabil”, a precizat femeia.
Cei șase reclamanți portughezi sunt reprezentați de o echipă de zece avocați din diferite camere din Marea Britanie.
Familia a dat în judecată guvernele din Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Grecia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Croația, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Regatul Unit și Turcia.